Uutiset

Viitaniemi

Metsäyhtiöiden ensi syksyn hirvijahdeissa, niin sanotuissa herrajahdeissa saattaa viime päivien tapahtumien valossa olla kovin huono henki. Metsäpatruunat, kolmen suomalaisyhtiön terävin kärki, ei välttämättä mahdu samalle nuotiolle tarinoimaan kaikkia osapuolia yhdistävistä ja kiinnostavista asioista.

Voi olla, ettei jahteja enää järjestetä lainkaan, kukin pitää omansa eikä käy vieraissa. Hirvenmetsästyksen sosiaalinen ulottuvuus on tiessään.

Puukaupoissa on taidettu viime vuosiin asti soveltaa suomalaiskansallisen hirvijahdin koeteltuja sääntöjä ja käytäntöjä.

Ensin on yhdessä tarkasteltu karttoja ja perehdytty saalistusalueisiin. Sen jälkeen on sovittu kaatokiintiöt ja jaettu passipaikat.

Kun saalis on saatu kumoon, se on tasattu veljellisesti porukan kesken, mutta niin, ettei kenenkään pakettiin ole päätynyt pelkkiä luita. Kaikki ovat saaneet oman oikeutetun siivunsa myös paisteista ja fileistä.

Nykymaailmassa hirvijahdin erinomaiset ja toimivat säännöt eivät kuitenkaan päde puukauppaan. Kilpailulaki ei hyväksy ennalta sovittua saalistamista eikä saaliinjakoa.

UPM Kymmene lähti hajottamaan hyvien veljien jahtiporukkaa vasikoimalla omat kokemuksensa yhteistyöstä viranomaisille. Se voi saada syntinsä anteeksi ja toivoo, ettei kiirastuli polta sitä yhtä ankarasti kuin muita kumppaneita.

Kartelli on kaikille kova paikka. Erityisen karvas se on 130 000 metsänomistajan Metsäliitolle, joka on aina korostanut olevansa talonpojan asialla.

Jo pelkkä epäily on raskas, tuomioista puhumattakaan. On selvää, että päitä putoaa.

Yllättävän vaisu on agraarikentän reaktio ollut Valion jäätelökaupoissa. Vielä muutama vuosi sitten, jos toimitusjohtaja rohkeni omin päin kajota talon kruununjalokiviin, vuorineuvoshaaveet karahtivat siihen ja mies vaihtui.

Näyttää siltä, että meijerien ohella Valiossa on saneerattu myös luottamusmiesjohto. Hiukankin kriittinen aines on korvattu joo-joomiehillä, pehmojätskikavereilla.

Muutama vuosi sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että kotimaisuuden nimiin vannova meijeri olisi myynyt parastaan ulkomaiselle yhtiölle. Joutsenlippu ei taida enää olla ”kova juttu.”

Jotkut höpönassut yllyttävät kansalaisia boikotoimaan Valion tuotteita. Sepä vasta hölmöä olisi, menisivät loputkin työpaikat ulkomaille.

Eikä maito kaupoista katoaisi. Helsinkiin on Tallinnasta lyhyempi matka kuin Tampereelta.

JUKKA VIITANIEMI

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic