Uutiset

Viitaniemi: Golf rentouttaa

Lukuisilla työpaikoilla toivotaan varhaista ja lämmintä kevättä ja pitkää sateetonta syksyä. Toiveen pontimena ei kuitenkaan ole jo menneestä agraariyhteiskunnasta kumpuava huoli satoisasta vuodentulosta. Kyse ei myöskään ole aidosta huolesta suomalaisen elintarviketuotannon kilpailukyvystä ja alati harvenevan viljelijäväestön toimeentulosta.

Kyse on golfista. Kun hyviä peli-ilmoja piisaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn, johtajat ja myös pikkunilkit, keskiasteen ammattillisen koulutuksen saaneet, liehakot apupäälliköt pysyvät etäällä työpaikaltaan eivätkä ehdi hätistellä alaisiaan entistä parempiin suorituksiin. He keskittyvät golfiin koko sielullaan ja unohtavat tyystin työpaikkansa arkiasiat.

Vaikka golfilla on herraskainen leima, sen alkujuuret ovat syvällä maatalousyhteiskunnassa ja sen proletariaatin, arvostukseltaan alimman ammattikunnan, paimenten joutoajan harrastuksessa.

Kerrotaan, että peli on peräisin Skotlannista. Siellä lammaspaimenet keksivät ajanvietteekseen lyödä paimensauvoillaan kuivuneita lantakokkareita tai pieniä kiviä laidunmailla oleviin villikaniinien koloihin.

Laakista sisään eli hole in one oli kova juttu jo paimenien aikaan ja taitava pelimies sai osakseen ansaitsemaansa arvostusta ja ihailua. Oluen tarjoajia riitti pubissa ja kylän uhkeimmat neidot osoittivat taitajalle auliisti suopeuttaan monin tavoin.

Kun susista tai muista pedoista ei ollut pelkoa, paimenille jäi aikaa laatia alkukantaiseen peliinsä säännöt. Kun heidän aateliset isäntänsä huomasivat, että alaisilla oli peräti hauskaa työssään, he omivat pelin harrastuksekseen.

2000-luvun Suomessa golf on kohonnut mahtipeliksi. Uusia kenttiä rakennetaan viljalti, usko sievoisiin voittoihin ei horju. Laajentuessaan harrastus on myös keskiluokkaistunut, mutta koko kansan peli se väitteistä huolimatta vielä ole.

Harrastajakunnan yhteiskunnallisen taustan hahmottamiseksi käyvät luotettavasti kenttien parkkipaikat. Bemarit, mersut, volvot ja muut laatuautot, usein farmarit ovat yleisimpiä, yli kymmenen vuotta vanhoja ropposia ei kenttien liepeiltä tapaa.

Elitistisestä leimastaan golf heijastelee positiivisia vaikutuksiaan koko kansakuntaan. Työpaikoilla on pantu myönteisesti merkille keski- ja ylimmän johdon harrastus.

Usein riittää, että edes yksi pelaa. Kun hän viettää työaikansa viheriöllä, samaan aikaan työhuonekunnan koosta riippuen jopa 30-40 raatajaa rentoutuu. Tehokasta ja demokraattista.