Uutiset

Viitaniemi: Joulun sulosoinnut innostavat kauppaan

”Joulukuussa kuluttaja käyttää eniten euroja päivittäistavarakauppaan. Hintaherkkyys ja rahankäytön kynnys on alimmillaan. Alttius impulssiostoihin on suuri, suosi näyttäviä esillepanoja. Pidä normaalivalikoimien lisäksi tarjolla sesongin tuotteita ja makuja.”

Näin rohkaisee eräs kansainvälinen elintarvikeyhtiö asiakaslehdessään kauppiaita virittämään joulumyyntinsä pyydyksiä.

Kauppiaspolon tehtävä onkin joulu joululta tullut entistä vaativammaksi. Ihmisille, jotka jo arkenakin syövät liikaa ja nurkat pursuavat tarpeetonta roinaa, pitäisi myydä taas lisää. Kauppaketjujen taloushaukat edellyttävät torppariltaan joka vuosi muutaman prosentin myynnin kasvua kyllästymispiste on heidän mielestään vielä etäällä.

Joku viisas on räknäillyt, että suomalaiset ahmivat hereillä ollessaan ruokaa puolitoistakertaisen määrän tarpeeseensa nähden. Jotta myynti ja tuotanto sujuisivat, pitäisi ilmeisesti napsia tuplamäärä kaloreita.

Ei ole mikään ihme/että kansanterveyssedätja tädit ovat huolissaan kansakunnan pulskistumisesta. Suomalaiset ovat XL-ihmisiä lapsesta asti ja entistä useampi turpoaa XXLksi jo rippikouluikäisenä.

Joutavanpäiväistä roinaa tulee ja menee. Muutama vuosi sitten jokainen vähänkin trenditietoinen kuluttaja hankki kyökkiinsä leipäkoneen. Missähän ne nyt ovat?

Harva kattilakunta selvisi ilman jalkakylpylaitetta, sellainen oli suorastaan pakko hankkia. Mutta jalkahiki haisee edelleen, taisi varpaiden huljuttelu loppua lyhyeen.

Tämän joulun hittituote näkyy ilmoitusten perusteella olevan hiusten suoristin. Suomalaiskutrit ovat aniharvaa poikkeusta lukuunottamatta piikkisuoria, ei niitä tarvitse enää erityisellä vimpaimella oikoa.

Naisväki, joka marisee parinkympin terveyskeskusmaksusta, lykkää surutta kampaajalle satasen siitä, että tämä laittaa mutkia tukkaan. Nämä samat donnat tietysti toivovat nyt pukinkontiin hiusten suoristinta, koska se on muotikapine,välttämättömyyshyödyke, jota paitsi on mahdotonta elää ihmisarvoista elämää ilman syrjäytymisuhkaa.

Kaupan sedät odottavat joulumyyntiin viiden prosentin kasvua, eivätkä varmasti turhaan. Kansalaisten mieli on viritetty alttiiksi kulutukselle.

Veronpalautukset on jo maksettu, pian haaskattukin, tieto tulevista palkankorotuksista ja veronkevennyksistä on sulosointuina kiirinyt kansakunnan tietoisuuteen. Korko on alhainen, vippiä saa, visat vinkuvat ja maksut voidaan eräännyttää vasta heinäkuussa. Kaupatkin ovat auki joka päivä iltamyöhään.

Juhlan jälkeen tulee rujo arki. On varmasti kivaa maksella joulun turhakkeita heinäkuussa. Mutta ei hätää, silloin tileille soljuvat lomarahat. Lomatörsäykset katetaan puolestaan joulukuun veronpalautuksilla.

Henkilökohtainen taloussuunnittelu on sittenkin hanskassa. Taloudessa on turbulenssia, mutta velkakierre on valmis eikä siitä pääse eroon kuin perinnöllä tai lottovoitolla.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic