Uutiset

Viitaniemi: Laatuaikaa ei ole myytävänä

Poikkeuksellisen sitkeäksi äityneen paperikiistan pyörteissä on noussut korostetusti esiin uudehko termi, laatuaika. Paperiliiton Ahonen on toistuvasti nikotellut työnantajan vaatimuksesta pitää myllyt jauhamassa myös jouluna ja juhannuksena. Liittojohtaja haluaa väelleen laatuaikaa, perhekeskeistä vapaa-aikaa juhlapyhiksi.

Laatuaika on toki vaihdettavissa rahaksi ja lisävapaiksi.
On tosin paljon ammatteja, joissa painetaan vuoden ja vuorokauden ympäri, pyhät arjet.

Puolentoistakuukauden paussi tilipäivissä luo mainiot puitteet paperiväelle laatuajan viettoon.
Tänä juhannuksena rahaa ei viljalti ole fileisiin ja laatuviinoihin, 16 euron päivärahalla ei isosti törsätä.
Niinpä grillissä tirisee vain b-luokan lenkkimakkara, jonka kanssa hörpitään erityisen halpaa tarjouskeskaria.

Siinä perhekeskeisen laatuajan ainespuut; paperimies-isä ei örvellä juhannuksen tienoota tuhdissa humalassa, ei pieksä vaimoaan eikä kuluta putkan pahnoja juhannuspieluksenaan. Nyt on aikaa, ehkä kykyä ja kuntoakin viettää laatuaikaa perhepiirissä.

Kesälaitumille keskiviikkona löysättyjen kansanedustajapolojen kirmaamista hillitsee rajamiesten kenkkuilu. Edustajien laatuaikaa uhkaa heinäkuun alussa järjestettävä istunto, jossa lätkitään pöytään pätkälaki, jolla rajat turvataan yleisurheilun MM-kisojen ajaksi.

Ylimääräinen kesäistunto syö syyskuulle jatkuvaksi aiottua laatuaikaa. On se varmasti kamalaa, jokunen festarireissu pakollisine näyttymisineen saattaa lipsahtaa ohi.

Laatuaika on tosi suhteellinen käsite. Jollekin, jos siipaksi on siunaantunut pirttihirmu, arkinen aherrus on kotioloihin verrattuna todellista laatuaikaa, raskas ja vaativa työ on hermolepoa. Kukapa kestää iänkaiken jatkuvaa naputusta, verbaaliterroria turhanpäiväisyyksistä.

Nykymaailman hektinen elämisen rytke on kieltämättä ankaraa aikaa. Työssä pitää panna itsensä likoon munaskuitaan myöten. Jatkuvasti vaaditaan enemmän, nopeammin ja paremmin.

Monet ovat asettaneet itselleen hurjia tavoitteita, uraputkessa pitää ängetä eteenpäin keinolla millä tahansa. Jotkut käyttävät kovia kyynärpäitään, toiset liehakoivat pomojaan, joku laiminlyö tyystin perheensä tai näännyttää itsensä työn ikeeseen.

Sitten kuvitellaan, että laatuaikaa saa nappia painamalla. Naps, nyt se on päällä ja toinen naps, nyt se loppuu.
Monet uskovat myös, että laatuaika on rahalla ostettavissa. Luullaan, että sitä löytyy nipulla euroja tai luottokortilla marketeista, huvipuistoista tai turistikeskuksista.

Elämisen sisältöä, laatuaikaa, on turha yrittää ostaa rahalla tai varaamalla siihen almanakasta pakonomaisesti aikaa. Se syntyy luonnostaan, jos on syntyäkseen. Se muotoutuu elämän pienistä hetkistä, arjen keskellä vähäisistä ja hetkittäisistä onnen pipanoista. Sille ei ole hintalappua.

Päivän lehti

9.8.2020