Uutiset

Viitaniemi - Maailmanloppua odotellessa

Tyhjiöillä on taipumus täyttyä. Jokunen vuosi sitten muutamat uskonlahkot pitivät kansalaisten sielut nilellä julistamalla maailmanloppua.

”Oletko valmis, Jeesus tulee pian”, kiiri huuto. Lahkolaisilla oli varma tieto maailmanlopun päivämäärästä, jopa siitä, kuinka paljon ihmisiä taivaaseen ylipäätään kelpuutetaan. Niille, jotka eivät maailmanloppuun suhtautuneet asianmukaisella vakavuudella, oli tiedossa taivasta paljon ikävämmät ja kuumemmat olot iänkaikkisuutensa viettoon.

Mutta maailmanloppua ei toistaiseksi ole kuulunut. Lahkolaiset ovat ilmeisesti joutuneet päivittämään ”varmoja tietojaan” ja tiedottavat lopun aikojen lähentymisestä melko näkymättömästi.

Tuuli on vienyt julisteet latojen seinistä eikä uusia ole enää liimailtu. Maailmanlopun ennustamistoimi on ehkä tarkennettu vain luotettavan lähipiiriin ydinosaamiseksi.

Mutta ei hätää, maailmanlopun ennustajat eivät ole katoava luonnonvara. Kun lahkoilta on puhti pois, niiden paikan ovat ottaneet ympäristöhuuhaat.

Tyhjiötä ei ole päässyt syntymään, lopun ajan ennustusten määrä on säilynyt kuta kuinkin vakiona.

Televisiossa on jo vuosia näytetty filminpätkää, missä etelämantereen ikuisesta napajäästä lohkeaa aimo tilsa meren aaltoihin. Sitä tulkitaan varmaksi merkiksi ilmaston lämpenemisestä ja ihmiskunnan hukuttavasta vedenpaisumuksesta.

Deodorantin suihkuttajat kiirehtivät lopullisen tuhoa päästelemällä ilmaan ponnekaasuja, jotka laajentavat ilmakehän otsoniaukkoa.

Sade- ja aarniometsät on pian kiehautettu selluksi, josta tehdään paperia. Sille puolestaan painetaan kulutusta edistäviä turhanpäiväisten ja siten maailmanloppua edistävien tavaroiden mainoksia. Maailman keuhkot, hiilidioksidinielut on kohta turmeltu. Lopunajan kolkko sanoma kiirii yli maan piirin.

Öljyvarat on aivan näinä päivinä pumpattu loppuun, pohjavedet pilattu ja joet padottu.

Mökin mummoa syyllistetään puiden polttamisesta. Piipusta iloisesti tupruava savu saastuttaa ilman ja vaatimattoman tupansa lämmittäjä on leimattu huonoksi ja itsetuhoiseksi riskieläjäksi, ihmiskunnan tuhoajaksi.

Muuan Vanajavedellä ammatikseen kalastava parantumatonta maailmatuskaa poteva huutavan ääni korvessa ei säästele sanansa säilää, vaikka hänen apajavesiensä laatu on kohentunut ja runsastunut kuha ui verkkoon.

Kalamies viis veisaa tiedosta, että Suomen metsävarat ovat poikkeuksellisen runsaat ja alati kasvavat. Hakkuusäästöt karttuvat vuosi vuodelta.Toivoa ei ole, loppu on lähellä, kumuaa synkeä viesti verkkoavannolta.

Joukossamme elää ihmisiä, jotka tulkitsevat elämäntehtäväkseen muiden pelottelun ja kiusaamisen. Oikeassa olemisen taakka on ankara.

Nämä lopun aikojen tulisieluiset julistajat eivät siedä vähäisintäkään leikinlaskua tai kyseenalaistamista väitteistään.

Mökin mummo, pistä puuta pesään ja lämmitä tupasi vailla omantunnon kolkuttelua. Et ole huono ihminen etkä vie maailmaa tuhoon.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic