Uutiset

Viitaniemi: Murheiden musta kaamosviikko

Menneellä viikolla Hämeenlinnalla ei mennyt kovin hääppöisesti. VR kertoi Pendolinojen lisäävän vauhtia Hämeenlinnan kohdalla ja maaherra järjestää uuden vuoden vastaanottonsa läänin pääkaupungin sijaan Espoossa. HPK konttasi kaikki pelinsä eikä salibandyliigailija Trackerskaan pärjännyt vieraissa. Kaiken kukkuraksi koulukkaista on löytynyt täitä.

Marraskuun mustalla kaamosviikolla kaupungin ja laajemmin koko seudun pitkään ja hartaasti rakennettu myönteinen imago sai ankaria haavoja. On suoranainen ihme, jossa tästä alhon yöstä vielä joskus noustaan.

Erityisesti itsetuntoa raatelee itäisen ystävyyskaupungin Lahden menestys niin junaliikenteessä kuin jääkiekossakin. Kun oikorata valmistuu, Lahti on peräti puolta tuntia lähempänä Helsinkiä kuin nyt, kun matka taitetaan italialaisjunalla.
Liigan hännänhuippu, lahtelainen Pelicans tuli ja ilkeni voittaa HPK:n. Voi murheen päivää.

Surkeata on, että Hämeenlinna, helmi kaupunkien joukossa, sysäytyy samaan kastiin Riihimäen ja Toijalan kanssa, mitättömäksi keskinkertaisuudeksi isojen kaupunkien hahmottomaan välimaastoon vailla nopeita junayhteyksiä. Milläs nyt täytetään Kulttuuritukku, uusi kylpylä, asuntomessut ja Rinkelinmäen halli?

VR on osakeyhtiö, joka tavoittelee vähintään plusmerkkistä tilinpäätöstä, peräti voittoakin tuloutettavaksi omistajalleen eli valtiolle.

Muuan nuori hämeenlinnalaiskansanedustaja, joka kuuluu VR:n hallintoneuvostoon, suolsi alueradiossa vuolaana kymenä tarinaa, että hän ottaa Pendolino-asian puheeksi yhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa.

Niin aina. Puheenjohtaja varmasti tärisee puhuttelussa ja pyörtää matalamielisen päätöksen.

Riihimäkeläissenaattori puolestaan uhosi laativansa junista kirjallisen kysymyksen. Jo on kumma, elleivät korskeat hallitusherrat ja -rouvat tunne pistoa sydämissään.

Populismiin taipuvaiset poliitikot ovat perin kynnettömiä kirjoittamaan VR:n aikatauluja uusiksi.

Murheen viikko paljasti karulla tavalla, ettei Hämeenlinna sittenkään ole maailman, ei edes Suomen napa.

Vastoinkäymisistä ei kuitenkaan saa lannistua, repäistä vaatettaan eikä ripotella tuhkaa päälleen. Joitakin junia pysähtyy ensi syksynäkin Hämeenlinnassa. Maaherran juhlien vuorottelu voi vielä joskus osua läänin pääkaupunkiin.

Ei jääkiekkojoukkuettakaan oli ikiajoiksi tuomittu tappioputkeen. Huonojen pelien syy paljastuu peiliin vilkaisemalla. Jäätoimintaa on syytä kaikin tavoin tehostaa.

Koululaisia piinaavat pienen pienet täit ovat kiusallinen ja vaikeasti hallittava ongelma. Sen voittamisessa jos missä kotien ja koulujen saumaton yhteistyö on peräti välttämätöntä.

Sota-ajan eläneiltä ihmisiltä pitää ammentaa kaikki perimätieto taistelussa täiarmeijaa vastaan. Vanhoissa ihmisissä piilee kosolti arvokasta elämänviisautta arjen askareisiin.

Murhetta kyllä, mutta ei elämä Hämeenlinnassa sentään toivotonta ole. Vastatuuli vahvistaa.

Päivän lehti

26.2.2020