fbpx
Uutiset

Viitaniemi: Nuku rauhassa stadilainen

Pääkaupunkiseudun betonilähiöissä ja kultahammasrannikoilla on nukuttu levottomasti jo muutama yö. Päätös Helsingin ilmatilan loukkaamattomuuden takaajaksi tarkoitetun Hyrylän ilmatorjuntarykmentin lopettamisesta on vyöttänyt kapitolin ylle pelon ja kauhun.

Katalan vihollisen pommarit voivat muka milloin tahansa pudottaa lastinsa stadilaisten niskaan tai pitkän kantaman ohjukset saattavat singahtaa tuhotöihin ennalta arvaamatta.

Helsingin lehdistön nostattama möly on epä-älyllistä ja moraalitonta ihmisten pelottelua. Kuvitellaan, jopa väitetään, että Helsingin suojaksi tarkoitettu it-tuli ammuttaisiin sodan sattuessa Hyrylän kasarmialueelta.

Hesalaiset ovat ennenkin pirstanneet turhasta. Hyvässä muistissa on Snellmanninkadun postikonttorin sulkeminen ydinkeskustan virastokorttelissa, jossa ei juuri ketään edes asu. Muualta maasta konttoreita on suljettu ja suljetaan edelleen satamäärin, mutta ei niistä moista elämää ole pidetty.

Alueellistamisen on väitetty iskevän Helsingin suonta ja jokaisen pikkuviraston perustaminen kehäkolmosen ulkopuolelle nähdään muun Suomen vihamielisenä iskuna pääkaupungin elinvoimaa kohtaan.

Helsinkiläiset ovat herkkiä ja itsekkäitä. Sukupolvien ajan muu Suomi on luovuttanut parastaan; rahaa, tavaraa ja lahjakkaita ihmisiä pääkaupungin vaurastuttamiseksi. Se on koko kansan pääkaupunki, ei vain siellä asuvien.

Sotilaallista tyhjiötään ruikuttavien stadilaisten kannattaa pitää kirkkaana mielessä, että Suomen jokaisessa kunnassa on sankarihautoja, koko maata on puolustettu ja pitää vastakin puolustaa.

Eikä pääkaupunkiseutu jää ollenkaan ilman sotaväkeä. Santahaminaa ei näillä näkymin demilitarisoida ja Kaartin pataljoonan kunniakomppanian sotilaat karjuvat tämän tästä hyvät päivät tasavallan presidentille ja tämän valtiovieraille. Pari solttua keekoilee jatkuvasti näkösällä presidentinlinnan kottaraispöntöissä vahtimassa maan tärkeintä pääovea.

Merivoimat ovat väkevästi turvaamassa aluevesiä ja koko tasavallan armeijaa johdetaan pääkaupungista. Tutkat ja muut valvontavärkit takaavat, ettei yllätysatakki kertakaikkiaan voi onnistua.

Helsingissä on neliökilometreihin suhteutettuna enemmän sotaväkeä kuin missään muualla.

Hyrylän perään ruikuttavat unohtavat tietoisesti sen, ettei rauhanajan joukkojen tuotannolla ja sodanajan kokoonpanoilla ole juuri tekemistä keskenään. 2000-luvun armeija on eto liikkuja, joukot heitetään nopeasti sinne, missä niitä tarvitaan eikä kriisi varoittamatta ala.

Perimätiedon mukaan Hyrylän ilmatorjunta ei aina ole ollut edes kovin osaava vaativassa ilmapuolustustehtävässään. Hutilaakeja on tullut enemmän kuin osumia.

Lohtajan leirillä oli kovapanosammunnat käynnissä ja it-tykit jylisivät. Tulenjohtaja tarkkaili osumia: edestä ohi…, takaa ohi.

Sen jälkeen oli hetki hiljaista ja kommentointi jatkui: onneksi oli oma kone…

Menot