Uutiset

Viitaniemi: Onpa pääsiäiseen vielä aikaa

Hyvä, lämmin ja hellä joulumieli alkaa itse kustakin hiljalleen loitota. Edessä on kapinen arki, pitkät ja tylsät härkäviikot.

Joulunajan visalaskut lankeavat tuota pikaa, on laulujen lunnaiden aika. Maksamattomien laskujen ohella muistona menneestä on vahvistunut läskikerrostuma vyötäisillä ja mieli otollisena kaikenkarvaisille laihdutusvinkeille.

Suomalaiset ovat lähiviikkoina saamassa itselleen juuri sellaisen presidentin kuin ansaitsevat. Ei tosin anna kovin mairittelevaa kuvaa äänestäjistä, kun vaalien jälkeisenä maanantaina lehtien otsikot toitottavat: Yksinkertainen enemmistö valitsi …

Ennakkoäänestysinnosta päätelleen henkilövaali kiinnostaa edelleen enemmän kuin kunnallis- tai eduskuntavaalit, eurovaaleista puhumattakaan.

Puppu on julkisuudessa ilmeisesti valmiiksi pureskeltu ja siten helppo hahmottaa.

Kesko muuttaa monet ruokakauppansa, Cassansa, Pikkolonsa ja liikennemyymälänsä uudestaan kauppiasvetoisiksi. Myymälänhoitajakokeilu tulikin ryhmittymälle turhan kalliiksi.
Sen kestäessä Kesko menetti yli miesmuistisen markkinajohtajuutensa S-ryhmälle. Osuuskaupat kävivät hanakasti kiinni asiakkaisiin sillä aikaa, kun keskolaiset torailivat keskenään.

Keskossa on keksitty uudestaan, että yrittäjää on helppo pompottaa ja repiä tulosta hänen selkänahastaan.

Yrittäjä tulee töihin ennen kukonlaulua ja kallistaa päänsä levolle vasta iltayön tunteina, kun kauppa on sulkemisen jälkeen laitettu järjestykseen.

Yrittäjä ei pidä pekkasia, ei laske tuntejaan, ei juuri sairastelekaan. Rikastumistoivon siivittämänä hän orjuuttaa myös puolisonsa ja lapsensa.

Jos Kesko vielä älyäisi antaa sijaa kauppiaittensa luovuudelle ja ammattitaidolle, se hellittäisi edes vähän tiukkaa ketjuohjaustaan. Paikallisuudelle on tilaa kaupanteossa, vaikka ei sitä suurten keskusliikkeiden torneissa uskotakaan.

Eurooppa sävähti vuodenvaihteessa, kun Venäjä ja Ukraina riitelivät maakaasun hinnasta. Putki kulkee kaasukentiltä läpi viljavan Ukrainan kohti Eurooppaa.

Jos riita olisi jatkunut, se olisi pahimmillaan tehnyt kylmät miljoonille.

Vanhan liiton aikaan neuvostovalmisteisten tuotteiden laatu oli jatkuvan irvistelyn aihe.

Tuolloin vielä voimissaan ollut Hankkija rakensi Kouvolaan rypsiöljyn puristamolaitoksen, joka sai käyttövoimansa vain ja ainoastaan neuvostoliittolaisesta maakaasusta. Luottamus häiriöttömiin kaasutoimituksiin oli luja, sillä varajärjestelmää ei ollut.

Puristamon johdon luottamus ei kuitenkaan ollut poliittista, vaan teknistä.

Kun heiltä kyseli kaasun toimitusvarmuudesta, he esittivät vastakysymyksen.

– Koskapa olet Neuvostoliitossa nähnyt sellaista venttiiliä, joka pitää? Aina ne sen verran vuotavat, että tällainen laitos toimii.

Hanat ja venttiilit ovat ilmeisesti parantuneet, koska alkuun uhopuheita viljellyt Ukraina laittoi nimensä sopimukseen hyvin nopeasti ja kiltisti.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic