Uutiset

Viitaniemi: Paratiisin portti on auki

Vanhat ajat palasivat elävästi mieleen tiistain Ajankohtaisen kakkosen jutussa maataloustuista.

Toimittajapoitsu oli mielestään päässyt pienen ihmisen asialle vaatimalla ääni väristen maataloustukien saajien nimien julkistamista.

Kumu kävi kuin 1970-luvulta konsanaan, tuolloinhan erityisesti Ylen punaveljet kannustivat tappamaan talonpojan päivässä.
Moiseen tahtiin ei pontevista yrityksistä huolimatta aivan päästy, mutta suunta on selvä. Maatiloja on nyt noin 70 000, kun niitä ennen EU-jäsenyyttä oli hyvän joukon yli sadantuhannen.

Lapsikin, mutta ei näköjään television toimittaja tietää, että tukea saa jokainen maanviljelijä, jolla on muutama hehtaari maata. Tuki on jokusen satalappusen hehtaarilta, paikkakunnasta, viljelykasveista ja monesta muusta seikasta riippuen.

Tukirekisteristä käy vaikkapa puhelinluettelo. Jos nimen perässä on ammattina maanviljelijä, tapaus on selvä.
Hehtaarille maksettavat tuet ovat julkista tietoa ja kun sen kertoo hehtaarien määrällä, loppusumma selviää helposti.

Jos kysyjä ei tiedä hehtaarien määrää, sen voi tarkistaa naapurilta. Maaseudulla naapurin asiat tiedetään paremmin kuin omat.

Naapuriapu toimii myös valvonnassa. Jos on vähäistäkään epäilyä lähimmäisen toimista, pienikin vinkki viranomaisille matkaansaattaa tukitarkastajien joukot metrimittoineen neliöimään suojavyöhykkeitä ja kivikasoja.

Suomessa ei ole tapana udella, paljonko kukin saa palkkaa tai paljonko rahaa on pankkitilillä. Niinpä maatalouden tukirekisteritkään eivät ole julkista kamaa, kuten eivät muutkaan ihmisten henkilökohtaisia asioita sisältävät rekisterit.

Jos kaikki kansalaiset, jotka saavat tuutista tai toisesta julkista tukea listataan, listasta tulisi pitkä. Ei kukaan kysele toimeentulotuen saajien nimilistoja tai lapsilisien kuittaajia.

Ajankohtainen kakkonen paljasti toisenkin huutavan vääryyden. Tasavallan hallituksen maatalousministeri sattuu viljelemään kotitilaansa.

Niinpä on tuomittavaa, että hän osallistuu EU-kokouksiin ja istuu hallituksessa päättämässä maatalousasioista. Vetää piru omaan lompsaansa rahaa, minkä ehtii. On emäjäävi tehtävissään, tuomitsi journalisti.

Mikäli sillä perusteella jäävätään päättäjät, että päätökset vaikuttavat suoraan omaan taloudelliseen asemaan, yksikään kunnanvaltusto ei olisi päätösvaltainen esimerkiksi veroprosentista päätettäessä.

Jos joku palavasti kadehtii tukea saavia maanviljelijöitä, heitä lohduttakoon tieto, että paratiisin portti on auki. Maatiloja on kaupan omakotitalon hinnalla, tervemenoa viljelijäksi, talikonjatkeeksi elelemään leveästi.

Maataloustuki on kieltämättä monimutkainen juttu myös meille teräväpäisille toimittajille.

Mutkat oikaisten se kuitenkin tarkoittaa sitä, että tuore kotimainen broilerinkoipi maksaa kaupassa 0,99 euroa kilolta.

Ilman tukea se olisi kosolti kalliimpaa ja ainakin ulkomailta, ehkä Brasiliasta asti rahdattua.

Päivän lehti

23.2.2020