Uutiset

Viitaniemi: Raha ei kavahda aatteita

Kaikkivoipa ja kaukaa viisas Euroopan unioni pitää lapsistaan kelpo huolta. Niinpä se vapautti rajoilleen kertyneet miljoonat Kiinassa valmistetut vaatteet markkinoille, vaikka ne ylittivät roimasti sovitut tuontikiintiöt.

Päätös on hyvä, sillä talvi tulee. Siitä olisi tullut perin ankara, jos erityistalousalueilla ommellut raappahousut ja toppapuvut olisivat jumiutuneet satamiin ja vapaavarastoihin.

Kiina vaatettaa kohta koko maailman, purkittaa herkkusienet, pitää kännyköissä, työkaluissa ja huolehtii, että halpaa elektroniikkaa piisaa kaikille.

Samaan aikaan muu maailma tyhjentää tehdassalejaan ja inisee kiinalaisten ylivertaisuutta. EU yrittää asetella tuontikiintiöitä vanhan kunnon protektionismin hengessä, mutta eivät ne tavaratulvaa patoa.

Lännen on turhaa ja epä-älyllistä valittaa Kiinan nousevaa talousmahtia. Juuri rikkaat länsimaat ovat investoineet idän jättiin, vieneet sinne teknologian ja rakennuttaneet tehtaat. Nyt tulee sitä, mitä on tilattu.

Vaikka ruuti ja paperi ovat alunperin kiinalaisinnovaatioita, eivät he sentään kännykkää ole keksineet. Se on lännen tuote, mutta Kiinan ahkera kansa on näppärää, työhaluista ja ensisijaisesti halpaa väkeä sitä kokoamaan.

Suomalainen kännykkäklusteri on hiljalleen kuihtumassa, mitä nyt kalliita nokialaisia vielä Salossa edelleen tehdään.
Yksinkertaisten muovikuorien puristamisella äkkirikastuneet ovat rahansa jo käärineet ja tehtaat ajetaan alas.

Perusteeksi sanotaan, että valmistajat hakeutuvat markkinoiden ääreen. On toki totta, että kestää vielä tovin, ennenkuin jokainen kiinalainen tai intialainen löpisee kännykkään, markkinat kasvavat vielä pitkään.

Mutta eivät lähellä markkinoita valmistetut tuotteet tunne eivätkä tunnusta rajoja. Ne ovat jo täällä ja lisää vyöryy, minkä satamat vetävät.

Kiina on lujasti kommunistinen maa, tiukasti keskuskomitean komennossa. Vallankumouksen perilliset eivät ole tyhmiä eivätkä suotta juutu opinkappaleisiinsa. He pelaavat kapitalistien kanssa markkinatalouden ehdoilla.

Vallankumouksen vuosipäivänä eliitti kumartaa hetken Maon mausoleumiin päin, mutta antaa ukon aatteineen maata rauhassa.
Globaalitalous ei tunnusta yhteiskunnallisia aatteita, menneen maailman oppi ei lännen sijoittajia haittaa.

Niin pitkään kun kommunistien ja kapitalistien hiljainen sopimus olla puuttumatta toistensa arvomaailmaan kestää, Kiina pulskistuu.

Punaveli pitää kovin ottein hyvän kurin ja järjestyksen eikähätyyttelee kansallistamisvaateilla. Komento sopii lännen tehtailijoille hyvin. He eivät kaipaa rettelöivää ay-liikettä, lakkoja tai jatkuvaa mankumista paremmista työoloista ja palkoista.

Joku maailmantuskainen voisi sanoa tätä alastomaksi riistoksi. Sitä se voi ollakin, mutta huoli vääryydestä ohenee olemattomaksi, kun saa kolmellakympillä kännykän tai vitosella villaneuleen, vieläpä merkkituotteen.

Päivän lehti

7.8.2020