Uutiset

Viking Grace kulkee LNG:llä

Viking Line on allekirjoittanut Aga Gas AB:n kanssa sopimuksen nesteytetyn maakaasun (LNG) toimittamisesta Viking Linen uudelle matkustajalaivalle Viking Gracelle.

-Viking Linen ja Agan LNG-yhteistyö on ympäristön kannalta hyvin edullista merenkulun perinteisiin polttoaineratkaisuihin verrattuna, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman.

STX Europen Turun telakalla rakenteilla oleva Viking Grace aloittaa liikennöinnin Turku-Ahvenanmaa-Tukholma-reitillä ensi vuoden tammikuussa. Siitä tulee Viking Linen suurin alus, ja sen polttoaineena tullaan käyttämään LNG:tä.

LNG ei sisällä rikkiä eikä raskasmetalleja ja sen hiilidioksidipäästöt ovat 20-30 prosenttia pienempiä öljyyn verrattuna. LNG täyttää Kansainvälinen merenkulkujärjestön (IMO) vaatimuksen, jonka mukaan aluksen polttoaineen rikkipitoisuus ei saa ylittää 0.1 painoprosenttia 1. tammikuuta 2015 alkaen.


Tankkaus Tukholmassa

Vikin Gracen LNG-säiliöt on sijoitettu ulos peräkannelle. Jos kaasu pääsee kosketuksiin ilman kanssa, se kevyempänä nousee ylös ja tuulettuu siten pois.

Jäädytetyn kaasun paine säiliöissä ja putkistoissa on hyvin alhainen. Putkissa on kaksoisvaippa, mikä tarkoittaa sitä, ettei kaasua pääse ulos mahdollisen vuodon sattuessa. Lisäksi koko laivan kattava kaasunilmaisinlaitteisto sulkee järjestelmän mahdollisen vuodon sattuessa.

Nesteytetty maakaasu tullaan toimittamaan Agan Nynäshamnin LNG-terminaalista, joka otettiin käyttöön viime vuonna. Tukholman Stadsgårdenin satamassa tapahtuvaa laivan tankkausta koskeva suunnittelu, projektityö ja lupaprosessien käsittely on käynnissä.

LNG:n lisäksi Viking Grace voi käyttää polttoaineenaan perinteistä polttoöljyä ja dieseliä. (HäSa)

Mainos