Uutiset

Viljaetanolihanke etenee Forssassa

Forssalainen Envor Group Oy jatkaa viljaetanolihankkeen suunnittelua Forssassa.

-Selvitettävänä on valmiudet jopa 60 miljoonan kilon vuotuiseen bioetanolintuotantoon sekä rehuntuotantoon. Tavoitteena on, että hankkeen toteutukseen päästäisiin ensi vuonna ja tuotanto käynnistyisi vuonna 2013, sanoo toimitusjohtaja Mika Laine.

Hankkeen kustannusarvio on noin 52 miljoonaa euroa. Bioetanoliprosessissa hyödynnettäisiin Envor Biotech Oy:n Forssan biokaasulaitoksesta saatavaa energiaa ja vastavuoroisesti biokaasuprosessissa pystytään hyödyntämään etanoli- ja rehutuotannon kautta syntyvät jätteet.

Ohra ja vehnä olisivat Forssan tuotantotoiminnan todennäköiset raaka-aineet. Laitoksen lopputuotteita olisivat liikennekäyttöön tarkoitettu bioetanoli sekä sika- ja nautatiloille suunnattu kuitu- ja valkuaispitoinen märkärehu sekä mahdollisesti kuivarehu.

Laitokselle on jo tonttivaraus Forssan kaupungilta.

Laineen mukaan bioetanolihanke on linjassa työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna julkistaman selvityksen kanssa. Selvityksen laatinut Esa Härmälä pitää realistisena, että Suomessa olisi kaksi-kolme mittavaa viljasta bioetanolia ja valkuaisrehua valmistavaa laitosta. Härmälä toimii nykyisin työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkönä.


Korvaisi tuontietanolia

Forssan seutua Laine pitää ihanteellisena sijoituspaikkana biojalostamotoiminnalle.

-Tarvittava peltopinta-ala, noin 45 000 hehtaaria on helposti löydettävissä. Sopimuksia viljelijöiden kanssa ryhdytään tekemään vasta, kun investointipäätös on tehty.

Forssalaisella bioetanolilla korvattaisiin tuontietanolia, jota nykyisin sekoitetaan 95E10 ja 98E5 -bensiineihin. Forssan laitos tuottaisi 70 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa.

-Viljaetanolihanke on eettisesti kestävällä pohjalla. Se ei ole ruuan tuotannosta pois. Viime vuonna Suomessa oli kesantopeltoa yli 300 000 hehtaaria, Laine sanoo.

Forssan laitos tuottaisi 70 000 kuutiota bioetanolia vuodessa. Laineen mukaan vuosittainen tarve on viisinkertainen.


Punkaharjun hanke pisimmällä

Suomen Bioetanoli Oy pyrkii aloittamaan bioetanolituotannon Punkaharjulla vuonna 2013. Laitoksella on ympäristölupa ja sen vaatimat asemakaavat on vahvistettu.

-Omaa rahoitusta puuttuu vielä viisi miljoonaa euroa. Valtiolta on tulossa investointitukea noin yhdeksän miljoonaa euroa, sanoo hankevastaava Aate Laukkanen.

Punkaharjun bioetanolitehtaan kustannusarvio on noin 75 miljoonaa euroa. Se tuottaisi ohrasta vuosittain 75 000 kuutiota bioetanolia.

-Envor Groupin kanssa emme ole kilpailijoita, vaan hankkeet tukevat toisiaan, Laukkanen selvittää. (HäSa)

Menot