fbpx
Uutiset

Viljafutuurikauppa tekee tuloaan

Viljelijöiden on nyt Suomessakin mahdollista suojautua etukäteen viljan markkinahinnan vaihteluilta käymällä pankin välityksellä kauppaa futuurisopimuksilla.

Futuureilla viljan hinta voidaan kiinnittää tietylle tasolle. Suojauksen voi tehdä sekä osto- että myyntipuolella.

-Näin viljelijä tietää etukäteen sen suuruusluokan, mitä hän viljastaan saa tai mitä hän joutuu siitä maksamaan, eikä näin ole yllätysten varassa, kertoo OP-Keskuksen markkinointipäällikkö Kari Vartiainen viljafutuurien keskeisimmästä edusta.

Vartiainen kävi luennoimassa futuureista Janakkalan Osuuspankin järjestämässä tilaisuudessa.

Käytännössä viljelijä tekee futuurikaupasta sopimuksen pankin kanssa. Viljelijä seuraa markkinoita, ja kun viljafutuurin hinta on hänen kannaltaan sopivalla tasolla, hän soittaa pankin meklarille, joka tekee kaupan.

Viljanhinnan suojauksen voi tehdä maksimissaan puoleksitoista vuodeksi. Lähellä sopimuksen päättymisaikaa kauppa puretaan vastakaupalla, eli viljelijä soittaa meklarille, joka tekee taas kaupan.

-Siinä vaiheessa katsotaan, että jos markkinat ovat kehittyneet viljelijän ennakoimalla tavalla, hänelle tilitetään erotus eli futuurikaupan voitto, Kari Vartiainen kertoo. Vastakaupasta voi syntyä myös tappiota.

Kauppaa voi tehdä lähinnä myllyvehnällä ja rapsilla.

Vartiainen myöntää, että riskejäkin futuureihin sisältyy.

Ongelmia ja jopa tappioita voi koitua, jos viljelijä ei pystykään tuottamaan viljaa ennakkoon ajateltua määrää, tai sen laatu ei vastaa vaatimuksia. Lisäksi viljan hinnan kehittyminen Suomen omilla markkinoilla voi olla erilainen suhteessa pörssin markkinahintaan, eli viljelijä ei välttämättä saavuta ihan sitä tuottoa kuin oli ajatellut. (HäSa)

Menot