Uutiset

Viljasadosta povataan 2000-luvun niukinta - ruissato riittänee vain puoleen kotimaisesta käytöstä

Helsinki
20.07.2018, 09:39

Kotimaa

Luonnonvarakeskus ennakoi tämän vuoden viljasadosta vuosituhannen pienintä. Arvion mukaan sato olisi noin 2,8 miljardia kiloa.
– Viljasato on toteutuessaan yhtä pieni kuin katovuosina 1998-1999, jolloin ensimmäisen vuoden jatkuvat sateet ja toisen vuoden kuiva hellekesä kutistivat viljasadon, toteaa tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.
Rukiin sadon uskotaan jäävän puoleen viime vuodesta ja olevan pienin viiteen vuoteen. Noin 50 miljoonan kilon ruissato riittänee vain puoleen kotimaisesta käytöstä. Tilannetta selittää pääasiassa viljelyalan pieneneminen syksyn huonojen kylvösäiden vuoksi.
Vehnäsadon arvioidaan putoavan kolmanneksen viime vuodesta ja olevan pienin viiteentoista vuoteen. Myös ohran ja kauran satonäkymät ovat heikommat kuin aiemmin.

Kuivaa on piisannut

Syynä huonoihin näkymiin on etenkin kuivuus. Rapsinkaan osalta tilanne ei ole kaksinen, sillä sato pudonnee neljänneksen viime vuodesta.
Toukokuussa Suomessa koettiin poikkeuksellinen lämpöaalto, eikä sateitakaan juuri ollut. Tämä vaikutti sadon muodostumiseen.
– Paikoitellen kasvustot toipuivat näistä koettelemuksista sateisen ja viileän jakson aikana, mutta alkanut helleaalto voi käynnistää kasvustojen pakkotuleentumisen, joka heikentää edelleen sato-odotuksia, huomauttaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio.
Keskus toteaa tiedotteessa, että nyt on menossa kolmas peräkkäinen heikko satovuosi Suomessa. Luonnonvarakeskuksen tänään julkistamat arviot kuvaavat alkuviikon tilannetta.
Seuraavan kerran satonäkymiä tarkastellaan elokuun lopussa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi