Uutiset

Viljelijän kalasaalis lähtee nyt lautaselle

Saisiko olla savustettua nelmaa? Ehkä vuonna 2020 lautaselle voi annostella palasen suurikokoisesta uutuuskalasta. Nelma sopii Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan hyvin kasvatettavaksi Suomessa.

Kalan kulutus on kasvanut, mutta voittaja on ollut tuontikala. Ulkomainen kala on vallannut tilaa suomalaisten aterioista niin, että enää alle kolmannes syömästämme kalasta on kotimaista.

Vastaaminen kysynnän kasvuun kotimaisella kalalla toisi työtä. Muun muassa siksi hallitus haluaa nostaa kotimaisen viljelykalan tuotantoa reippaasti. Se hyväksyi joulukuussa vesiviljelystrategian.

Roimaa nostoa se perustelee myös kalaomavaraisuuden ja ruokaturvan parantamisella.

– Tervetullut uudistus, jos vielä toteutuu, sanoo toimitusjohtaja Markku Tuikka Kainuun Lohi Oy:stä. Kaikkein tyytyväisin hän olisi, jos nopeasti yltynyt paperisota vähenee.

Vieressä kasvatusaltaissa kuhisee pikkuruisia kirjolohen poikasia. Tuikka johtaa Sotkamossa 47-vuotiasta perheyritystä, joka työllistää 5–7 ihmistä. Asiakkaita on Ahvenanmaalta Koillismaalle.

Tuikka on tyytyväinen suomalaisen kirjolohen pääsyyn vuosi sitten WWF:n vihreälle listalle, joka pyrkii ohjaamaan kuluttajien valintoja ympäristöystävälliseen suuntaan.

Kaksi kolmasosaa kotimaisesta kalasta on viljeltyä. Kirjolohi on reilusti kärjessä.

Kun nyt Manner-Suomessa kasvatetaan vuodessa noin 7 miljoonaa kiloa ruokakalaa, hallitus tavoittelee vuodeksi 2022 peräti 20:tä miljoonaa kiloa. Se merkitsee lajistonkin laajentamista.

Siikaa Tuikan yritys alkoi kasvattaa kuutisen vuotta sitten.

– On mukava kokeilla uutta. Ihmiset ovat oppineet syömään viljeltyä siikaa.

Nuori, noin 50-vuotias kalankasvatusala kaipaa kipeästi kasvua, sanoo Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin. Hänen mukaansa kynnyskysymyksenä ovat olleet ympäristöluvat.

Siksi hän on tyytyväinen, että ministeriöt ovat sopineet uusien laitosten sijainninohjauksesta. Laitokset keskittyisivät rannikolle. Se ei Sandelinin mielestä kuitenkaan poista kasvunvaraa sisämaassa.

– Sielläkin on mahdollisuuksia, tosin harvassa. Sinne sopii pikkukalojen tuottaminen, mitä tarvitaan kovasti.

Tavoite, että suomalaiset söisivät 20 miljoonaa kiloa kotimaista viljeltyä kalaa vuodessa, merkitsee jokaista kohti kahta kahden kilon vonkaletta.

– Toinen juhannuksena ja toinen jouluna, Sandelin havainnollistaa.

Hän uskoo kuluttajan haluavan lisää lajeja. Nelmaa Sandelin kuvaa ”mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi ja kivanoloiseksi kalaksi”.

Hän sanoo, että nelmasta tarvitaan vielä kokemuksia. Toisaalta siikaa on viljelty vasta viitisentoista vuotta ja kasvu alkoi kunnolla vasta kymmenisen vuotta sitten.

Luke tutkii nelman tuotantoa Laukaassa. Emokalat tuottavat mätiä vuoden 2016 syksyllä. Silloin viljelijät voisivat alkaa testata lajia.

Ruokakalan kokoisiksi nelmat ehtisivät 2019–2020, arvioi erikoistutkija Juha Koskela.

Suomessa nelmaa saa kasvattaa vain kiertovesilaitoksissa.

Miltä siikaa muistuttava iso uutuuskala savukalana maistuu?

– Erinomaisen hyvältä, Koskela vastaa.

Hänestä nelma on myös graavikalana erinomaista, sillä se on rasvaisempaa kuin siika. (LM–HäSa)

Asiasanat

Menot