Uutiset

Vilkas rakentaminen jatkuu

Palmberg-Urakoitsijat Oy:n toimitusjohtaja Ahti Kara on vakuuttunut, että rakentaminen jatkuu vilkkaana yhtiön toimialueella Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä.

– Helsingin tonttikustannukset ovat itsemurha. Asukkaat tulevat kehyskuntiin. Vantaan ja Helsingin sulautuminen lopettaisi ongelmat.

Kara laskee Hämeenlinnankin pääkaupunkiseudun kehyskuntiin, joihin valuu uusia asukkaita. Hämeenlinna saa kuitenkin aika varttunutta väkeä, sillä lapsiperheille työmatka pääkaupunkiseudulle on pitkä.

– Lohja menee Hämeenlinnan ohi. Tilanne muuttui, kun lohjalaiset liito-oravat vietiin metsään.

Matala korkotaso on nostanut asuntojen hintoja ja kiihdyttänyt rakentamista. Palmberg-Urakoitsijoiden liikevaihdosta jo suurin osa syntyy gryndauksesta.

– Asuntorakentaminen pyörii nyt, mutta se hiljenee korkojen noustessa.

Kara uskoo silti muun rakentamisen jatkuvan.

– Pääkaupunkiseudulle tehdään koko ajan jonkin verran toimistotiloja, koska rakennukset ovat niin vanhoja. Myös isot hallit tyhjenevät pääkaupunkiseudulta.

Kara veti hämeenlinnalaisen Kummila Oy:n rakennusliiketoimintaa vuonna 1994, jolloin yhtiö haettiin konkurssiin. Hän jäi konkurssipesään tekemään keskeneräiset noin 200 miljoonan markan urakat loppuun.

– Kaverit Kummilassa sanoivat, että hommaa meille uusi työpaikka. Kolmasosa Palmberg-Urakoitsijoiden väestä palkattiin Kummilasta.

Palmberg-Urakoitsijat on Palmbergin alueellinen tytäryhtiö. Palmberg taas on Lemminkäinen-konsernin talonrakennusyritys. Lemminkäisen tytäryritykset eivät ole kokonaan emoyhtiön omistuksessa vaan paikallisella johdolla on niissä 10 prosentin omistus.

Palmberg-Urakoitsijoilla on työn alla 14 työmaata. Yrityksellä on kuitenkin vain yksi varsinainen rakennustyöntekijä. Rakennusmestarit ovat omaa väkeä, mutta muu työt ostetaan alihankintana. Karan mukaan toimintamalli edellyttää hyvää luottamusta.

Maankäyttö- ja rakennuslaki, joka tuli voimaan vuonna 2000, ei ole miellyttänyt rakentajia. Karan mukaan laki antaa rajattoman oikeuden valituksiin.

– Asiat lähtevät liikkeelle vuonna 2007, kun valitukset on käsitelty. Kaksi vuotta ja sitten voi jo tullakin kaavoja. Ei lakia enää kannata muuttaa, Kara sanoo.

Kara ei valita maanhankinnan vaikeutta. Palmberg-Urakoitsijat maksaa maanomistajalle vasta, kun maa on kaavoitettu. Asiat sujuvat myös kaavoittajan kanssa.

– Kaavoituskulut tulevat maanomistajalle. He eivät enää saa tuplajättipotteja. Kun peli on opittu, kaavoitus sujuu viranomaistenkin kanssa.

Kaavoituksen eräitä periaatteita Kara ihmettelee. Esimerkiksi pysäköintiin varataan pientaloissa liian vähän tilaa.

– Kaksi bemaria pitää mahtua katokseen. Kaavoittaja ei ole ajan tasalla.

Hyvinkäällä konttoriaan pitävä Palmberg-Urakoitsijat rakentaa suurelta osin keskisuuriin kaupunkeihin. Kara ilmoittaa, että on tehtävä 20-30 asunnon kohteita. Jos asuntoja valmistuu kerralla 60, osa jää tyhjäksi.

Kara on huolissaan rakennusalan työvoimasta. Työvoima ikääntyy. Ammattikorkeakoulut kouluttavat vain herroja, jotka eivät halua työmaalle.

– Kunnon duunareista tulee pula. Tulevaisuudessa se näkyy palkoissa. Baltiasta ei ole apua.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic