fbpx
Uutiset

Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta

Vincent Lambert halvaantui täysin moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Hänen äitinsä Viviane Lambert vastustaa elämää ylläpitävän hoidon lopettamista pojaltaan. Äiti ja poika kuvattiin sairaalassa Reimsissa heinäkuussa 2013. Kuva: PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS
Vincent Lambert halvaantui täysin moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Hänen äitinsä Viviane Lambert vastustaa elämää ylläpitävän hoidon lopettamista pojaltaan. Äiti ja poika kuvattiin sairaalassa Reimsissa heinäkuussa 2013. Kuva: PHOTOPQR/L'UNION DE REIMS

Ranskassa lääkärit lopettivat maanantaina ravinnon ja veden antamisen neliraajahalvaantuneelle Vincent Lambertille, joka on ollut syvässä vegetatiivisessa tilassa yli kymmenen vuotta.

Kyseessä on yksi Ranskan seuratuimpia tapauksia, joissa kiistellään elämän mahdollistamisesta ja oikeudesta kuolla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lambert on entinen psykiatrinen sairaanhoitaja, joka joutui moottoripyöräonnettomuuteen vuonna 2008 ja halvaantui täysin. Hän ei ole juuri ollenkaan tajuissaan, mutta hän pystyy hengittämään ilman apua ja liikuttaa joskus silmiään.

Lambertin vaimo Rachel antaisi hänen kuolla. Myös useat Lambertin sisarukset ovat tällä kannalla.

Mutta Lambertin vanhemmat, jotka ovat katolilaisia, ovat järkkymättömiä, että heidän poikansa pitäisi pitää elossa. Tätä mieltä on myös osa muista perheenjäsenistä. Vanhemmat ovat käynnistäneet useita oikeusprosesseja asiasta.

Ruokittu mahaletkulla

Lääkärit kertoivat aiemmin toukokuussa, että he aikovat lopettaa Vincent Lambertin hoidon sen jälkeen, kun oikeuskäsittelyiden tie oli kuljettu loppuun.

Lambertia, 42, on ruokittu ja juotettu mahaletkun kautta sairaalassa Reimsissa Koillis-Ranskassa.

Lambertin vaimon asianajaja Laurent Pettiti kertoi maanantaina, että ravinnon ja veden antaminen miehelle on nyt lopetettu. Lambert saa rauhoittavaa lääkitystä.

– He ovat hirviöitä, Lambertin äiti Viviane itki sairaalan pihalla Reimsissa Reutersin mukaan.

Lambertin vanhemmat tekivät maanantaina vielä viimeisen valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saadakseen poikansa kohtalon käännettyä.

Strasbourgissa toimiva tuomioistuin kuitenkin ilmoitti, että Lambertin oikeutta elää ei rikota ja viittasi tuomioon, jonka se oli tehnyt vuonna 2015. Päätös antoi lääkäreille oikeuden lopettaa Lambertilta elämää ylläpitävä hoito.

Eutanasia laiton Ranskassa

Vanhemmat ovat aiemmin vedonneet jopa presidentti Emmanuel Macroniin, jotta Lambert jäisi henkiin.

Macron sanoi maanantaina, että Lambertin kohtalo ei ole hänen käsissään.

– Kaikki lääketieteen asiantuntijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että hänen tilansa on peruuttamaton, Macron kirjoitti Facebookissa.

Eutanasia on laiton Ranskassa. Vuonna 2016 lakimuutos tosin antoi lääkäreille mahdollisuuden vaivuttaa terminaalivaiheen potilaat eli kuolemansairaat uneen, kunnes he kuolevat.

Laki tekee eron eutanasian ja uneen vaivuttamisen välillä, ja Ranskasta tuli ensimmäinen maa, jossa tämänkaltainen laki astui voimaan.

Eutanasia on sallittua Hollannissa, Belgiassa, Kolumbiassa, Luxemburgissa ja Kanadassa.

Lisäksi avustettu itsemurha on sallittua useissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

Menot