fbpx
Uutiset

Vippaa mulle viitonen

Hikiän sivukirjasto käy liian kalliiksi Hausjärven kunnalle, joten kunta valmistelee sen lakkauttamista. Kylän kapinakokouksessa vieraillut sivistystoimenjohtaja Markku Torttila perusteli säästöjä tehokkuusluvuin, jotka eivät mairitelleet kuntaa läänin keskiarvolukemien rinnalla.

Sivukirjaston lakkautuksella haetaan 55 000 euron vuotuista säästöä. Kirjastonhoitajan virka siirtyy Oittiin, joten palkkamenoissa ei säästetä, vaan yksinomaan kirjastontilan vuokrassa ja siivouksessa.

Kirjastotoimen säästöä kalvaa kuitenkin Torttilan mukaan kirjastoauto. Nykyään auto käy kierroksellaan niin Riihimäen kuin Hyvinkäänkin puolella. Näistä rajanylityksistä kaupungit maksavat Hausjärvelle vuosittain noin 50 000 euron verran.

Kun auton kierroskerrat ja pysäkit lisääntyvät Hikiässä, enää aikaa ei välttämättä jää naapurikunnille myytäväksi. Tulot pienenevät. Maalaisjärjellä katsellen touhu muistuttaa sitä hölmöläistarinoiden täkin jatkamista: toisesta päästä leikataan ja ommellaan toiseen päähän.

Kirjastotaistelussaan hikiäläisten kannattaa pitää järki tallella, vaikka tunteet kuumenevat. Ei taida kovin moni hikiäläinenkään ilahtua kylänsä sivistyslautakunnan jäsenen esityksestä, että kunta jättäisi kirja- ja materiaalihankinnat väliin ensi vuonna. Säästösummalla pidettäisiin Hikiän sivukirjasto auki vielä vuoden, jotta olisi aikaa hakea keino säilyttää kirjasto kylällä.

Jos Hikiän sivukirjaston lainausluvut ovat olleet jo heikohkoja, mitä kirjastosta lainataan, jollei koko kunnasta saa edes uutuuskirjoja?

Kun säästetään, pienistä hilkuista syntyy iso summa. Ainakin Hausjärvellä näin tosiaan uskotaan. Niinpä kunnanvaltuustossa nähtiin viime kerralla hupaisa näytelmä kiinteistöveroprosenteista päätettäessä.

Kiinteistöverotuksella kerätään tänä vuonna kokoon 7 014 euroa verottamalla seurojentaloja. Nuoriso- ja urheiluseurojen sekä työväenyhdistysten keräämät vetoomusadressit anoivat päättäjiä luopumaan verosta, kuten naapurikunnissa on tehty. Äkkiseltään luulisi, että veroprosenttia voitaisiin korjata helposti nollalukemaan. Luovuttiinhan koiraverostakin aikanaan sen vähäisen tuoton vuoksi.

Mutta ei. Hausjärvellä haettiin kompromissi. Yleishyödyllisten yhdistysten verotus puolitettiin 0,25 prosenttiin ja arvioitiin kiinteistöjen arvon nousun myötä verotuloa kertyvän ensi vuonna yhtä merkittävästi kuin tänä vuonna. Siis 7 000 euroa.

Kun näin pienet summat pelastavat kunnan talouden, ei taida Hikiän sivukirjastolla olla tulevaisuutta.

Menot