Uutiset

Viranomaislähde Reutersille: Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.
Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille. Kuva: EPA

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä.

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan. Vastineeksi EU lupasi Turkille taloudellista tukea, mutta Turkin hallinto on arvostellut EU:ta avun hitaudesta. EU ei Turkin mielestä ole myöskään toiminut riittävästi helpottaakseen kriisiä Syyrian Iblidissä.

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Reutersin mukaan Turkki arvioi ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

Idlibin alueen eilisistä ilmaiskuista on syytetty Venäjän tukemaa Syyrian hallintoa. Uutistoimisto AFP kertoo turkkilaisviranomaisten ilmoittaneen, että ilmaiskuissa kuolleiden turkkilaissotilaiden määrä on noussut yli 30:een. Lisäksi kymmeniä sotilaita on loukkaantunut.

Turkki ilmoitti kostavansa iskemällä Syyrian hallinnon kohteisiin. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui torstaina koolle hätäkokouksen iskujen vuoksi.

Pelot tilanteen kärjistymisestä entisestään kasvavat

Turkki tukee Idlibin alueella useita kapinallisryhmiä. Turkki ja Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä. Sopimus on rikkoutunut, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat ryhtyneet valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet alueelta viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista.

Venäjän puolustusministeriö syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla. Venäjän mielestä Turkki auttaa ”terroristeja” Syyriassa.

Idlibin viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet huolta tilanteen kiristymisestä entisestään. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati torstaina välitöntä tulitaukoa ja ilmaisi huolensa siviilien asemasta.

–  Riski yhteenottojen kiihtymiselle kasvaa tunti tunnilta ilman välittömiä toimia, pääsihteerin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi iskut ja kutsui niitä harkitsemattomiksi. Stoltenberg on keskustellut iskuista puhelimitse Nato-maa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Hän kehotti Syyrian hallintoa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaiseen ratkaisuun.

Yhdysvallat vaatii, että Syyrian hallinto ja Venäjä lopettavat ”halpamaisen” operaationsa Idlibissä.

–  Seisomme Nato-liittolaisemme Turkin rinnalla ja vaadimme välitöntä loppua Assadin hallinnon sekä Venäjän ja Iranin tukemien joukkojen halpamaiselle hyökkäykselle, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Aiemmin tällä viikolla Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi pommitusten Idlibissä ja Mareet Misirissä osuneen tiheästi asutuille alueille. Järjestön mukaan pommituksia tehdään siviilikohteisiin ja esimerkiksi sairaaloiden lähelle.

Menot