Kolumnit Uutiset

Virkamiehen malja läikkyi yli

Virkamiehen ja poliitikon rinnakkainelo ei ole aina ihan helppoa.

Tuorein esimerkki siitä saatiin viime viikon lopulla, kun valtionosuusuudistuksen selvitysmies Arno Miettinen poltti hihansa opetusministeri Krista Kiuruun (sd.).

Hallituksen oli määrä hyväksyä valtionosuusuudistuksen luonnos viime torstaina. Lehtitietojen mukaan hallinnon ja aluekehityksen ministeriryhmään kuuluva Kiuru oli kuitenkin viime hetkillä vaatinut luonnokseen muutoksia, jotka hyödyttäisivät hänen kotimaakuntaansa Satakuntaa.

Toiminta alkoi sapettaa Miettistä, joka uhkasi perjantaina jopa erota tehtävästään. Maanantaina hänen kuitenkin kerrottiin harkinneen asiaa ja jatkavan selvitysmiehenä uudistuksen eduskuntakäsittelyn ajan.

Länsirannikon kunnat eivät ole suinkaan ainoita valtionosuusuudistuksen häviäjiä. Uudistus rokottaisi kovalla kädellä myös Kanta-Hämeen kuntia, etenkin maakunnan keskuskaupunkeja Hämeenlinnaa, Riihimäkeä ja Forssaa.

Kun Miettinen joulun alla julkisti ehdotuksensa, Hämeenlinnasta kuului kirpeitä arvioita sen onnistumisesta. Paikallispoliitikot vaativat omilta kansanedustajilta toimia maakunnan hyväksi.

Ei olekaan ihme, että hämeenlinnalainen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ilmoittautui maanantaina Kiurun fan-clubiin.

Hänen mukaansa Kiuru ei ole historian ensimmäinen ministeri, joka on ollut huolissaan kotimaakuntansa asioista. ”Jos valmistelijat eivät kestä poliittista painetta, niin onpas outoa väkeä”, Filatov ihmetteli.

On totta, että Kiuru ei ole kotiinpäinvetäjänä historian ensimmäinen, todennäköisesti ei edes tässä hallituksessa.

Heti Miettisen ehdotuksen julkistamisen jälkeen heräsi epäilyksiä siitä, että kriteereitä oli viilattu keskeisten ministerien toiveiden pohjalta.

Esimerkiksi hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) kotikaupunki Jyväskylä ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) synnyinkunta Siilinjärvi kuuluvat uudistuksen voittajiin, samoin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kotikaupunki Kokkola.

Toisin kävi Kiurun Porille – ja sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) Riihimäelle, joiden tukipotti on pienenemässä.

Jos muutkin olivat esitykseen puuttuneet, miksi juuri Kiurun toiminta saa virkamiehen älähtämään? Heräsikö Kiuru lobbaamaan liian myöhään vai oliko se vain viimeinen pisara, joka läikytti maljan?

Valtionosuusuudistus ei ole ollut niitä helpoimpia rekiä vedettäväksi. Alun perin uudistuksen kuntakohtaiset laskelmat piti julkistaa lokakuussa, mutta viime metreillä infoa siirrettiin parilla kuukaudella eteenpäin.

Voihan siinä palavasieluisenkin virkamiehen into lopahtaa, jos jokainen ministeri haluaa peukaloida esitystä.

Jään odottamaan Päivi Räsäsen sormenjälkeä uudistukseen.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic