fbpx
Uutiset

Virkamieskiekkoa vihaava kurinpitäjä

Taas on se aika vuodesta, kun jääkiekon SM-liigan tapahtumista kohistaan aina ylimpiä päätöksentekijöitä myöden.

Liigan kurinpitäjänä viime kaudella aloittanut hämeenlinnalainen Sampo Liusjärvi on ollut kuluneen viikon jälkipuinnin keskiössä, sillä hän määritteli ja esitteli Pelicansin ja HIFK:n välisestä joukkotappelusta annetut rangaistukset liigan kurinpitoryhmälle.

Kyseessä oli ottelu, josta tuomittiin liigan historian ennätysmäärä jäähyjä. Tuttuun tapaan kurinpitäjien päätöksiä pidettiin joko liian kovina tai liian lievinä, arvioijan näkökulmasta riippuen.

-Osasin odottaa mediamylläkkää. Viime vuonna juuri näihin samoihin aikoihin oli Ilveksen Masi Marjamäen taklaus Kärppien Kamil Krepsiin ja muistan kun heräsin siihen, että Oulun paikallisradiosta soitettiin aamulla kommenttia.

-Nyt sain Lahden tapahtumista tiedon välittömästi, kun kaveri soitti ja kertoi, että nyt on piru merrassa. Sen jälkeen kaikki isot mediat Hufvudstadsbladetista Hesariin, molemmat iltapäivälehdet, Etelä-Suomen Sanomat ja Aamulehti koittivat lypsää jotain irti tulevasta tuomiosta.

Liusjärvi väittää, ettei ota paineita median kirjoittelusta tai muusta ulkopuolisesta ohjeistamisesta.

-Viime kaudella tuli jo tietynlainen rutiini ja luottamus omaan toimintatapaan. Olen seurannut edeltäjäni Jarmo Muukkosen toimintaa ja sitä kritiikkiä, mitä hän sai.

-Kritiikkiä tulee aina ja se on samantyyppistä. Että on toimittu sen ja sen pillin mukaan ja niin edelleen. Siihen kehittyy vastareaktio, että haluaa sulkea kaiken ulkopuolisen pois omasta päätöksenteosta.

Seuraa nettipalautetta

Liusjärvi on siitä harvinainen tapaus, että hän on myöntänyt lukevansa esimerkiksi jääkiekkoa koskevia nettikeskusteluja, jossa laineet lyövät yhtä kovaa ja korkealta kuin missä tahansa nettikeskustelussa.

-No joo, se kommentti liittyi enemmän aikaan ennen tätä pestiä, mutta tulee sitä edelleen seurattua Jatkoajan uutisointia ja keskustelujakin.

-Mutta kun tulee joku tilanne, en hae ohjeita netistä. Jälkeenpäin tulee sitten tutkittua, mitä mieltä fanikunta on ollut päätöksistä. On hyvä saada palautetta ja netissä se on varmasti aidoimmillaan, Liusjärvi virnistää.

Palautetta tuli Pelicans-HIFK tapauksesta myös joukkueilta.

-Luin kyllä Pelicansin toimitusjohtajan Ilkka Kaarnan kommentit. Syy, miksi Pelicans sai enemmän pelikieltoja johtui siitä, että joukkueesta neljä äijää hyökkäsi toisen ryhmän kimppuun. Salomonin tuomiot voivat olla silloin hyviä, kun ei löydy varsinaisia syyllisiä, mutta pohjaan aina päätöksiäni sääntökirjaan ja yritän perustella ne huolellisesti.

Joskus liikutaan harmaalla alueella. Tällä kertaa esimerkiksi käy joukkueiden valmentajille pelaajien käskyttämisestä langetetut rangaistukset.

-Näyttöä siitä ei ole, ei ainakaan siinä mielessä, mitä esimerkiksi oikeusistunnossa vaadittaisiin, Liusjärvi myöntää.

Painottaa jurismia

Jääkiekon kurinpito vaatii Liusjärven mukaan sekä juristin ammattitaitoa että jääkiekkomaailman tuntemista.

-Itse yritän painottaa juristimaista ajattelua.

Pelicansin ja HIFK:n tapauksessa Liusjärvi työskenteli käytännössä reilut pari vuorokautta putkeen.

-Yleensä päätökset tehdään heti seuraavana päivänä ja jos tapaus on selvä, sen kirjoittaa puolessa tunnissa.

Nyt Liusjärvi kävi läpi edellisen ottelun tapahtumat, luki erotuomarien ja otteluvalvojien monikymmensivuiset raportit, joukkueiden lausunnot ja katsoi tietysti videot ennen kuin alkoi kirjoittaa sääntökirja sylissä päätöksensä perusteluita.

-Rangaistukset täytyy myös suhteuttaa aiempiin vastaaviin. Liigan linjaksi on muotoutunut se, että spontaanisti pelin tiimellyksessä syntyneistä yhteenotoista ilman erityistä törkeyttä ei seuraa kuin suihkukomennus. Pelikieltoa tulee sitten ei-spontaaneista tilanteista.

Halosella eri laji

Liusjärven mukaan Pelicansin ja HIFK:n tappelun siemenet kylvettiin jo edellisenä iltana joukkueiden kohdatessa Helsingissä.

-Peli oli jo ratkennut, kun taklattiin myöhässä ja sitten sitä lähdettiin kostamaan. Jos tilanne olisi jäänyt siihen mylläkkään, mitään kohua ei olisi syntynyt.

-Tämän jälkeen kuitenkin nelosketjulainen kävi vastustajan tappeluun haluttoman kultakypärän kimppuun, aloitettiin tappeluita heti kiekon tiputtua jäähän ja niin edelleen, kurinpitäjä kertaa.

Hänen mielestään liigan omaksuva linja on hyvä. Tarpeeksi kovilla rangaistuksilla tappelut saataisiin Liusjärven mukaan “aivan varmasti” loppumaan kokonaan, mutta hänen mielestään lyhyehköt pelikiellot ovat riittäviä tapauksista, joissa kukaan ei loukkaannu.

-Jääkiekossa on aina ollut tappeluita ja sääntökirja tunnistaa ne. Lajin sisällä olleilla on niistä näkemys, joka on useimmiten salliva.

-Tietysti maailma ja jääkiekko muuttuvat, mutta mielestäni spontaanit mylläkät ovat jopa jääkiekon olennaisia piirteitä.

Pelicans-HIFK:n jälkeen jääkiekon ulkopuoliset tahot ovat jälleen olleet eri mieltä, jopa Tasavallan presidentti puuttui jääkiekon väkivaltakeskusteluun.

-Jos peliä lähdettäisiin muuttamaan Halosen ehdottamaan naisjääkiekon suuntaan, niin puhutaan toisentyyppisestä lajista. Jääkiekon suosioon liittyvät kontaktit, tunteet ja myös tunteiden ylilyönnit. (HäSa).

SM-liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi seuraa nykyään jääkiekkoa vain kaukalon laidalta, sillä hän haluaa myös näyttää objektiiviselta. Siviilitöissään juristina hän on keskittynyt eniten asunto- ja kiinteistökauppariitoihin ja konkurssipesien selvittelyyn.

Sampo Liusjärvellä on vahva jääkiekkotausta HPK:n riveistä.

-Pelasin ihan pikkusällistä aina liigan porteille asti. Olin A-junioreissa kolmatta vuotta ja edustusjoukkueen mukana harjoituspeleissä syksyyn 1999 asti.

-Samana syksynä aloitin kuitenkin oikeustieteen opiskelut Turussa ja piti päättää, kumpaa tehdään, kun kummatkin kärsivät toisistaan.

A-juniorien silloinen valmentaja Timo Lehkonen edesauttoi osaltaan päätöstä.

-Jouduin vähän sivuraiteelle valmentajan kanssa, peliaika väheni ja paikka löytyi nelosketjusta. Omasta suoritustasosta se johtui, ei mistään henkilökohtaisesta.

Liusjärvi treenasi Turussa TPS:n B-juniorien kanssa, joita valmensi Jukka Koivu ja jäällä luisteli myös muuan Mikko Koivu. Jäähdyttely jatkui kakkosdivarijoukkue Chiefsin riveissä vielä koko opiskeluajan.

Hämeenlinnaan palattuaan Liusjärvi kiekkoili kakkosdivaria HPK:n Inkkareiden kanssa.

-Kurinpitäjän pestin myötä lopetin. Ei siinä mitään jääviyttä olisi tullut, mutta kun kritiikkiä tulee ihan tarpeeksi joka tapauksessa, pitää olla objektiivinen ja myös näyttää objektiiviselta.

“Rimpautin pari puhelua”

Hän sanoo suhteensa HPK:hon muuttuneen sen jälkeen, kun aikoinaan pääsi liigaryhmän mukaan.

-Tunne putosi pois. Jääkiekosta tuli työtä.

-En nykyään kannata mitään joukkuetta, seuraan vain peliä ja kiekkoviihdettä.

Hän ei ole toistaiseksi saanut kritiikkiä HPK:ta koskevista päätöksistään. Syy on selkeä.

-Minun tuomittavanani ei ole vielä ollut yhtään tapausta liittyen HPK:hon! Kaikkiin muihin joukkueisiin taitaa olla. En tiedä johtuuko sattumasta vai valmentajan linjasta, Liusjärvi viittaa Harri Rindelliin.

Monet hämeenlinnalaiset ovat päätyneet keskeisiin tehtäviin jääkiekossa. Syyksi on nähty Harri Lintumäen vaikutusvalta lajin sisällä.

-Kiinnostuin itse tästä pestistä, kun luin lehdestä Jarmo Muukkosen lopettavan. Myönnän kyllä, että soitin tuntemilleni jääkiekkovaikuttajille, että mitä mieltä he ovat mahdollisuuksistani. Soitin myös SM-liigaan ja monelle muulle. Tein hakemuksen, pääsin haastatteluun ja ilmeisesti katsoivat sopivaksi hommaan.

Menot