Uutiset

Virkkunen lupaa kuulla kuntia uudistuksesta

Onko syytä huolestua, kun valtiosihteeri Raimo Sailas sanoo, ettei enää aamulla kuuntele uutisia, jotta päivä ei mene heti pilalle.

Sailas muistutti kuntataloutta ruotineessa tilaisuudessa torstaina, että riippumatta maailmantalouden turbulenssista julkisyhteisöillä kuten kunnilla on jo valmiiksi krooninen talouden alijäämä, jota väestön ikääntyminen ruokkii.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että lähivuosina kunnille asetetaan lainsäädännöllä myös pakotteita, jos ne eivät muuten suostu toimiviin kokonaisuuksiin.

Kuntia käydään läpi

Virkkunen lupasi jälleen kerran, että kuntia kuullaan nyt meneillään olevassa prosessissa, jonka tavoitteena on muodostaa työpaikka-alueiden tai muuten toiminnallisten alueiden kokoisia kuntia.

– Mutta vasta siinä vaiheessa, kun olemme tehneet pohjaselvityksen valmiiksi.

Virkkunen arveli kuntakapinan virinneen siitä, ettei niissä uskota vaikutusmahdollisuuksiin.

– Ensin pitää olla, mitä esittää. Juuri nyt käydään jokainen kunta ja alue läpi. Niiltä pohjilta tehdään esitys loppuvuodesta.

– Tammikuussa aloitamme aluekierroksen, jolla esitellään tarkemmin jokaista aluetta koskevat ehdotukset.

Kuntauudistuksen projektipäällikkö Arto Koski painotti, että juuri nyt on viimeinen hetki tehdä sujuvasti muutoksia kuntarakenteeseen, sillä viime vuodesta alkaen eläkkeelle jäävien määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla.

Vuoteen 2020 kolmannes kuntien työntekijöistä on jäänyt eläkkeelle.

Siksi Koski ei pidä ongelmana, vaikka yhteen liittyvien kuntien työntekijöille edelleen taattaisiin viiden vuoden työsuhdeturva.

Paljon vähemmän kuntia

Henna Virkkusen mukaan ei ole asetettu mitään tavoitetta sille, miten monta kuntaa maahan jää uudistuksen jälkeen.

-Se on kuitenkin selvä, että paljon nykyistä vähemmän. Tärkeintä on, että kunnat ovat toiminnallisia kokonaisuuksia.

Hänen mielestään jo pelkästään rajojen siirrolla saadaan paljon aikaan, kun päästään suunnittelemaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa toiminnallisesti järkevissä yksiköissä. Sama koskee esimerkiksi maankäyttöä.

– Nyt noin 200 kuntaa on siirtänyt sosiaali- ja terveydenhuoltonsa eli noin 60 prosenttia budjetistaan oman päätösvaltansa ulkopuolelle. Niillä on rahoitusvastuu, mutta järjestämisvastuu on jossain muualla. Tarkoitus on saada ne samoihin käsiin.

Vielä ehtii porkkanarahoille

Virkkusen mukaan vielä ehtii osalliseksi myös vanhan Paras-lain suomista porkkanarahoista.

– Jos liitospäätökset tehdään viimeistään ensi toukokuussa, valtioneuvosto voi päättää liitoksesta kesäkuun loppuun mennessä. Silloin liitos voi toteutua 2013 alusta ja tarjolla on vielä porkkanarahaa. Sen jälkeen päättäville liitoksille sitä ei tule.

Virkkusen mukaan kuntauudistuksen pohjapaperissa priorisoidaan myös palveluita.

– Kuntaliiton äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan eniten ihmiset arvostavat lähipalveluina peruskoulua ja lääkäriä. Tietenkin myös päivähoidon pitää olla ihmisiä lähellä, mutta on myös palveluita joita voidaan koota isompiin yksikköihin.

Virkkunen arvioi, että kuntauudistus on nyt kymmenen vuotta myöhässä, mutta vielä on muutama vuosi aikaa tehdä se hallitusti. (HäSa)