fbpx
Uutiset

Viro ja Venäjä puhuvat toistensa ohi

Viron ja Venäjän pitkään jatkunut sananvaihto toisen maailmansodan muistojen vaalimisesta on kärjistynyt korkean tason kiistaksi, johon osallistuvat molempien maiden parlamentit.

Virolaiset ja venäläiset tulkitsevat vuosikymmenten takaista historiaa jyrkästi toisistaan poikkeavista lähtökohdista. Avoin tilinteko menneeseen on tekemättä.

Viron parlamentin päätös siirtää Tallinnan keskustassa sijaitseva puna-armeijan virolaista sotilasta esittävä patsas ja sen yhteyteen haudatut vainajat “sopivampaan” paikkaan ärsyttää Kremliä erityisesti. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt hanketta häpeälliseksi. Virolta on viisautta olla vastaamatta perusteettomiin syytöksiin.

Viro ja Venäjä puhuvat pahasti toisensa ohi. Minkäänlaiseen yhteisymmärryksen historiantulkinnasta ei ole ilmeisesti tarkoituskaan päästä.

Venäläiset syyttävät Viron hallitusta natsismin ihannoimisesta, koska patsas on heidän mukaansa fasismista saavutetun voiton muistomerkki.

Neuvostojoukot ajoivat saksalaiset Virosta, mutta ottivat samassa yhteydessä maan uudelleen – vuosikymmeniksi – kommunistikomentoon. Ensi sijassa ei ollut kysymys vapauttajista, vaan miehittäjistä.

On tarkoituksellista historian ymmärtämättömyyttä odottaa virolaisilta, että nämä näkisivät vieraan vallan pystyttämän soturipatsaan muutoin kuin miehittäjien mielivallan symbolina. On syytä muistaa, että sorto jatkui, tosin muotojaan muuttaneena, aina Viron uuteen itsenäistymiseen, vuoteen 1991 asti.

Virolaiset kaatoivat itsenäisyyshuumassaan neuvostovallan symboleita kuten Leninin patsaita. Kuohunnan yhteydessä Tallinnan sotilaspatsas jäi paikoilleen.

Viro on itsenäinen valtio ja täysivaltainen Euroopan unionin jäsen, jolla on oikeus päättää omalla maaperällään olevista muistomerkeistä. Virolaisilla on oikeus myös historiaansa aivan samoin kuin suomalaisillakin on omaansa.

Venäläinen käsitys sodan aikaisista ja jälkeisistä tapahtumista on täysin toinen kuin virolaisten. Sitä ei voi kuitenkaan käyttää sanelupolitiikan tai painostuksen perusteena.

Venäläiset ovat Virossa erittäin merkittävä vähemmistö, jonka oikeuksista huolehtiminen on ensisijaisesti Viron, ei Venäjän, hallituksen tehtävä.

Sotahistoria on osin vielä useiden vuosikymmenten jälkeenkin liian kipeää, jotta sitä voitaisiin tarkastella kiihkottomasti.

Tallinnan patsaskiistakaan ei ole ainoa laatuaan. Aiemmin on laajaa kansainvälistä kohua nostattanut virolaisen SS-sotilaan muistomerkki, joka ehdittiin kahteenkin kertaan pystyttää ennen ilmeisen lopullista poistamistaan. Tällöinkin törmättiin jyrkkiin näkemyseroihin historian tulkinnassa.

Viron entinen pääministeri Mart Laar rinnasti SS:n riveissä Narvan rintamalla vuonna 1944 taistelleet virolaiset vuosien 1918-1920 vapaussotureihin. Sitä vastoin esimerkiksi Yhdysvallat ja Ety-järjestö esittivät – Venäjän tavoin – paheksuvansa SS-miesten muistamista.

Menot