fbpx
Uutiset

Viro näytti mallia Suomelle

Viron on parlamenttivaalit päättyivät odotetusti oikeiston voittoon. Hallituspuolueet, Reformipuolue sekä Isänmaa-puolueen ja Res Publican liitto IRL saivat yhteensä 59 paikkaa eli ehdottoman enemmistön Riigikogun 101 paikasta Enemmän kuin todennäköiseltä näyttää, että Reformipuolueen johtaja Andrus Ansip jatkaa hallituksen peräsimessä seuraavat neljä vuotta.

Reformipuolue lisäsi paikkamääräänsä kahdella ja IRL neljällä.

Oikeiston voitto osoitti, etteivät hallituksen kansaa kurittavat taloustoimet johda väistämättä vaalitappioon, mikäli ne ovat oikein perusteltuja. Kun lama iski, Virossa alennettiin palkkoja, väkeä irtisanottiin ja leikattiin sosiaalietuuksia. Hinta oli kova, mutta kova oli myös palkintokin. Virosta tuli euromaa vuodenvaihteessa.

Kansa ei lakkoillut eikä rynnännyt ikävien asioiden takia kaduille mellakoimaan.

Vaalien suurin voittaja oli Sosiaalidemokraattinen puolue, joka sai Riigikoguun 19 paikkaa. Lisäystä oli yhdeksän paikkaa. Puoluejohtaja Sven Mikser on luonut itsestään kuvaa modernina eurooppalaisena sosialistijohtajana.

Tallinnan pitkäaikaisen kaupunginjohtajan Edgar Savisaaren johtama Keskusta säilytti toiseksi suurimman puolueen aseman, vaikka menettikin Riigikogun 29 paikasta kolme paikkaa.

Savisaar on Virossa kiistelty hahmo. Viron suojelupoliisi paljasti joulukuussa hänen pyytäneen vaalitukea Venäjältä, mutta tällä ei sittenkään ollut kovin suurta vaikutusta.

On väärin pitää Keskustaa venäläisten puolueena, vaan sillä on aitoa kannatusta Viron maaseudulla. Ikääntyneet ihmiset muistelevat vielä lämmöllä kolhooseja, joissa toimeentulo, vaikkakin niukka, oli kuitenkin turvattu.

Toinen maakansan puolue, Kansanliitto menetti Riigikogussa kaikki kuusi paikkaansa. Puolueen tuhon tie alkoi, kun sen puheenjohtaja ja entinen ympäristöministeri Villu Reiljan kärähti lahjuksista. Aiemmin Kansanliittoa äänestäneet antoivat äänensä nyt Keskustalle.

Kaikki kuusi paikkaansa menetti myös Vihreät 3,8 prosentin äänimääräosuudella. Vaalitulos osoittaa, että vihreisiin on varaa vain todella rikkailla mailla, jos enää niilläkään.

Virossa on viiden prosentin äänikynnys, mikä tällä kertaa johti siihen, että Riigikogussa on edustettuna vain neljä puoluetta.

Kypsää demokratiaa osoitti myös, että yli 140 000 eli lähes neljännes virolaista äänesti etukäteen netissä. Viro on toistaiseksi ainoa maa, jossa sähköinen äänestys on käytössä parlamenttivaaleissa.

Nettiäänestäminen toimi, vaikka tallinnalainen häirikkö muutti kantaansa satoja kertoja. Tämä oli mahdollista siksi, että jokainen uudelleen annettu ääni kumoaa aina edellisen eli viimeiseksi annetun äänen.

Suomessa sähköistä äänestämistä kokeiltiin viime kunnallisvaaleissa, mutta kansa ei ollut siihen kypsä.

Jorma Virtanen

Menot