Kolumnit Uutiset

Virolainen vaimo löytyy hautausmaalta

Hassu ajatus, että osallistuisi Tallinnassa kaupunkikiertoajelulle. Niitähän tehtiin 80-luvulla, kun oli pakko.

Hämyisestä linjurista kurkisteltiin likaisten ikkunoiden läpi sosialismin ihmeitä.

Jouduin kuitenkin joukkueeseen, joka halusi kaupunkikiertoajelulle Tallinnassa. Oppaaksi oli hankittu kokenut täti (oman ikäiseni), joka on elänyt niin sosialismin kuin kapitalisminkin ajan kotikaupungissaan.

Ensi töikseen hän julisti, että Virossa on vihdoin päästy sosialismiin, tosin vain Tallinnassa. Ratikoissa pääsee nyt matkustamaan ilmaiseksi, jos on tallinnalainen.

Hölmönä turistina on tosin tähän astikin matkustettu ratikalla ilmaiseksi, kun ei ole tiedetty, mistä lippuja voi hankkia.

Oppaan reitti Tallinnassa ei ollut aivan tavallinen, sillä bussin nokka suunnattiin heti Lasnamäkeen, kaupungin suurimpaan neuvostoaikaiseen lähiöön.

Neuvostoyhteiskunta sai oppaalta suorasukaista kritiikkiä. Betonilähiön taloista tuli kuulemma hataria sen takia, että rakentajat varastivat suuren osan rakennustarvikkeista. No, tämä on ollut tiedossa.

Sosialismin romahdettua vuokralaiset saivat lunastaa asunnot itselleen erittäin edulliseen hintaan, mutta ovat joutuneet investoimaan pitkän pennin heikkokuntoisten kerrostalojen korjauksiin.

Vanhaa on korjattu ja alueelle on rakennettu uuttakin. Houkuttelevaksi asuinalueeksi Lasnamäkeä ei voi silti millään kriteerillä kutsua.

Sivumennen sanoen myös uusimpien talojen syntyyn vaikuttanut Tallinnan pormestari ja keskustapoliitikko Edgar Savisaar sai oppaalta kritiikkiä – ”kommunisti, mikä kommunisti”.

Lasnamäestä matka eteni Tallinnan tv-tornille, joka näkyy Helsinkiin asti. Sekin rakennettiin aikoinaan niin huonosti, että vaati miljoonaremontin, jotta se täyttää EU:n määräykset.

Opas muisteli elokuuta 1991, jolloin neuvostojoukot odottelivat tornin alakerrassa, että hissi tulisi alas. Ei tullut, koska ylhäällä oli ovi teljetty auki. Torni jäi valtaamatta.

Saimme myös valaistusta vuoden 1980 olympialaisiin rakennetusta monumentista, joka sijaitsee Piritan maantien varrella Suomenlahden rannalla.

Kansan keskuudessa monumentin pystyosaa on valmistumisestaan asti kutsuttu Leninin pippeliksi.

Saimme vihjeen, mistä suomalaiselle miehelle löytyy virolainen vaimo, jos sellaista ei halua kapakasta etsiä.

– Sunnuntaina hautausmaalta. Siellä lesket hoitavat miestensä hautoja. Heillä saattaa olla varallisuuttakin toisin kuin kapakkalöydöillä.

Myös Georg Ots sai huutia jäsenyydestään kommunistipuolueessa.

– Sinne kuitenkin kaikki nykypoliitikot haluavat tulla haudatuiksi, Kuuluisuuksien mäelle, Otsin viereen.

Kiertoajelu valaisi hauskalla tavalla myös virolaista sielunmaisemaa.

Päivän lehti

4.4.2020