Uutiset

Virolaisten vankien paikka Virossa

Hämeenlinna 4.3.2007

Suomesta on siirretty noin viisitoista virolaista vankia kotimaansa vankilaan. Rikos, josta rangaistus on seurannut, on tehty Suomessa, missä on luettu myös tuomio.

Kotimaahansa passitetut vangit ovat syyllistyneet pääasiassa pitkiin vankeustuomioihin johtaneisiin huumausainerikoksiin.

Viroon lähetetyt vangit ovat tyytymättömiä kohtaloonsa, koska vankeusaika on venymässä heidän kotimaassaan pidemmäksi kuin Suomessa. Tämä on seurausta maiden erilaisesta lainsäädännöstä.

Suomessa ensi kertaa tuomittu pääsee yleensä ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan kakusta puolet. Virossa laki on tiukempi ja näin vangit saattavat pysyä vankilan muurien sisäpuolella vuoden ehkä kaksikin kauemmin kuin Suomessa.

Ainakin muutamat virolaiset vangit ovat viemässä kohteluaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n ratkaistavaksi. Perimmäinen ajatus on se, että Suomi on loukannut syvästi ihmisoikeuksia. Jos näin on käynyt, vangit ovat oikeutettuja sekä Suomen että Viron valtion maksamiin korvauksiin.

Ihmisoikeuksien kaikinpuolinen kunnioittaminen on ehdottoman tärkeää läntisessä sivistys- ja oikeusvaltiossa. Suomen ei pidä tietenkään polkea lokaan yhdenkään yksilön ihmisoikeuksia millään verukkeella.

Virolaisten vankien kotiuttamisesta on kuitenkin syntymässä outo ja taatusti kansalaisten oikeustajua koetteleva kiista.

Lohduttavaa on muistaa, että EIT on ottanut kantaa jo aiemmin sen puolesta, että virolaisia vankeja voidaan siirtää Suomesta kotimaahansa vankeustuomiota sovittamaan.

Suomessa olleet vangit tekivät jokseenkin kaikkensa saadakseen istua kakkuaan suomalaisissa vankiloissa. Syy oli päivänselvä. Viron vankiloissa vangeilla on huonommat olot kuin Suomessa.

Virolaisilla vangeilla on toki oikeus ajaa omaa etuaan. Kukapa haluaisi luopua vankilasta, jossa vangeilla on sentään jossain määrin siedettävät olosuhteet.

Metsä pitäisi tässäkin tapauksessa nähdä puilta. Raskaisiin huumausainerikoksiin syylliset virolaiset ovat itse tiensä valinneet. He ovat saapuneet Suomen, tuoneet maahan huumeita ja saattaneet näin vaaraan lukemattoman määrän suomalaisia, varsinkin nuoria henkilöitä.

Vankeja edustava asianajaja vetoaa suomalaisiin Helsingin Sanomissa. Jokainen voi miettiä, miltä vangista tuntuu sovittaa vuoden pidempää tuomiota, hän linjaa.

Kun itse laatii kysymyksen, saa jokseenkin varmasti myös mieleisensä vastauksen.

Yhtä paikallaan on kysyä, miltä tuntuu niistä vanhemmista, joiden lapsille virolaiset ovat toimittaneet huumeita.

Suomen valtio ei ole vastuussa Viron vankiloiden oloista ja sikäläisestä lainsäädännöstä. On varmasti vain rikosten torjumiselle eduksi, että virolaisten huumakauppiaiden painajaisena on siirtouhka kotimaan vankilaan.

Olisi pöyristyttävää, jos EIT määräisi Suomen maksamaan huumerikollisille korvauksia. Kyse ei ole ihmisoikeuksista.

Olisi pöyristyttävää, jos EIT määräisi Suomen maksamaan huumerikollisille korvauksia.

Mainos