fbpx
Uutiset

Virolaisvangit erityissuojeluksessa

Suomen ja Viron kesken on ollut voimassa jo usean vuoden ajan sopimus vankien kotiuttamisesta. Suomi oli innokas allekirjoittamaan sopimuksen yksinkertaisesti siksi, että täällä tuomiotaan kärsivät virolaisvangit voitaisiin siirtää sovittamaan tuomiotaan kotimaahansa. Mistään maata mullistavasta asiasta ei suinkaan ole kyse, sillä varsinkin Pohjoismaat ovat kotiuttaneet vankeja aina 1960-luvulta lähtien.

Hämmästyttävää kyllä vankien kotiuttamista koskeva sopimus on edelleenkin pelkkää paperia. Näin käynyt, koska Suomen vankiloista lähtöä vastustavat virolaiset ovat valittaneet kotiuttamisesta ensin Suomessa ja sitten vielä Virossa. Suomalaisviranomaiset laskevat, että ensimmäinen virolainen vanki matkaisi Suomenlahden yli Viron vankilaan syksyn kuluessa.

Valittamisessa voittaa aikaa, minkä vangit tietysti hyvin tietävät. Lopputulos voi olla surkuhupaisa. Virolainen vanki valitti kotiuttamisesta sen verran sitkeästi, että hän pääsi Suomen puolella ehdonalaiseen vankeuteen.

Tämän jälkeen hänet karkotettiin maasta normaalilla tavalla. Tapaus ei jää ainutkertaiseksi, jos vankien kotiuttamiseen ei saada reippaasti lisää vauhtia.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) tekee Turun Sanomissa selväksi, että hän on tyytymätön kotiuttamista koskevan sopimuksen tehoon – vai tulisiko sanoa vesittymiseen? Koskisen mielestä on yksinomaan “mieletöntä”, että virolaisvanki voi valittaa kotiuttamisesta ensin Suomessa ja seuraavaksi vielä Virossa. Siirtoprosessia pitää saada nopeutettua, vaatii oikeusministeri Johannes Koskinen.

Suomessa on keskusteltu tämä kesänä jo enemmän kuin tarpeeksi käsitteestä kansan oikeustaju. Virolaisten vankien kotiuttamisen kiemurat jos mitkä sotivat suomalaisten oikeustajua vastaan! Terve järki sanoo, ettei varsinkaan rikollinen saa käyttää lakia keppihevosena. Valitusoikeus ei voi olla olemassa vain siksi, että Suomessa vankilaolot ovat paremmat kuin Virossa.

Suomen vankiloissa sovittaa tuomiotaan noin 120 virolaista vankia, joista pääosalle on luettu oikeudessa vankeustuomio huumausainerikoksista. On käsittämätöntä, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pitäisi olla,
valitusoikeuksineen, poikkeuksellisen kiinnostunut tänne huumeita tuoneiden ja niitä myyneiden oikeusturvasta. Huumerikolliset saalistavat suuria rahoja ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista vähääkään piittaamatta.

Koskinen aivan perustellusti vaatii virolaisten vankien kotiuttamiseen ryhtiä. Aivan perusteltua on jopa kysyä, miksi vangilla pitäisi olla valitusoikeus asiassa, josta Suomi ja Viro ovat solmineet sopimuksen. Kun kotiuttamisesta tulee – toivottavasti – vankeinhoidon arkea, jokainen virolainen tietää jo rikosta suunnitellessaan, että hänet voidaan tuomita Suomessa, mutta passittaa kotimaahansa rangaistusta kärsimään. Mitä kummallista siinä on, että rikollinen virolainen on vankilassa Virossa!

Menot