fbpx
Uutiset

Viron sisäministerin Nato-lausunto sytytti sanasodan – Mart Helme peruu sanomisiaan

Viron sisäministerin Nato-lausunnot aiheuttivat kohu. Sisäministeri sanoo nyt, että hänet ymmärrettiin väärin.
Kuva: Anita Simola
Kuva: Anita Simola

Nato ja siitä puhuminen tuntuu olevan tänä päivänä herkkä asia, ainakin jos ollaan Virossa.

Suomalaiset politiikan toimittajat tapasivat tiistaina maan konservatiivisen kansanpuolue Ekren puheenjohtajan ja nykyhallituksen sisäministeri Mart Helmen. Hän kertoi toimittajajoukolle varsin auliisti näkemyksiin tämän päivän Natosta.

Kynät alkoivat sauhua ja nauhurit äänittää, kun hän kertoi, että Viron hallitus valmistelee turvallisuuspoliittista varasuunnitelmaa, eli suunnitelma B:tä.

Sitä tarvitaan, koska Viro ei Helmen mielestä voi enää luottaa täysin siihen, että sotilasliitto takaisin kaikissa olosuhteissa Viron alueellisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden.

Taustalla muhii Ranskan presidentti Emmanuel Macronin pari viikkoa sitten antama haastattelu, jossa hän kuvaili Natoa aivokuolleeksi.

– En sano, että Macron puhuisi sataprosenttisesti totta, kun hän puhuu aivokuolleesta Natosta. Mutta on selvää, että sotilasliitossa on ongelmia.

Helme jatkoi, että Viro katsoo nyt erityisen tarkasti, mitä Natossa tapahtuu. Tuleva huippukokous Lontoossa on tärkeä etappi.

Puheenjohtaja teki selväksi 17 politiikan toimittajalle, että hänen siteerauksiaan saa käyttää vapaasti. Ei aikaakaan, kun kommentit levisivät Suomen mediaan ja sitä kautta virolaiseen mediaan. Siitä lähti liikkeelle varsinainen Nato-rumba.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid oli tiistaina Brysselissä, josta hän reagoi sisäministerin kommenteihin nopeasti. Hänen sanomansa oli, että Virolla on sataprosenttinen tuki Natolle.

Presidentin jälkeen kommentteja alkoi sataa muiltakin politiikoilta, muun muassa puolustusministeri Juri Luikilta, joka osallistui samanaikaisesti puolustusministerikokoukseen Tukholmassa.

Paikallisen median pääkirjoitukset käsittelivät asiaa.

Nyt jupakassa on jälleen uusi käänne. Helme on viestittänyt virolaismedialle, että suomalaiset toimittajat käsittivät hänen lausumansa väärin.

Puheet on tallennettu monelle nauhurille, joten todistusaiheistoa löytyy. Eri asia sitten on, mitä lausetta painotetaan, ja mitä ei.

Helmen kommentit ovat “kovaa tavaraa” siinä mielessä, että Viron hallitus on jälleen kerran kriisissä. Taustalla on muun muassa korruptioepäilyjä, jotka kohdistuvat Ekre-puolueen maatalousministeriin.

Hallituksessa on keskustapuolueen lisäksi Ekre sekä konservatiivinen Isänmaan puolue.

Ekrestä on jo kaksi ministeriä joutunut eroamaan aiemmin. Ovatko puheenjohtajan railakkaat Nato-kommentit viimeinen isku? Se nähdään piakkoin.

Toisaalta virolaiset ovat pattitilanteessa, sillä jos nykyhallitus kaatuu, niin mitä tilalle? Monet sanovat, ettei sellaista vaihtoehtoa ole.

Ekren puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme antoi vauhdikkaat Nato-lausunnot. Onko maan hallituksella suunnitelma B vai eikö ole? Siihen ei vielä puoleen päivään mennessä saatu vedenpitävää vastausta.

Menot