fbpx
Uutiset

Virosta tulee Pohjoismaa

Viron liittymiselle euroalueeseen ensi vuoden alussa lyötiin sinetti EU:n valtiovaranministereistä koostuvan Ecofin-neuvoston kokouksessa Brysselissä tiistaina. Ecofin hyväksyi euron käyttöönottoa Virossa koskevat juridiset päätökset. Mikään yllätys ei ollut, että Viro liittyy euroalueeseen kruunun nykyisellä kurssilla. Yksi euro on 15,65 Viron kruunua. Kruunu sidottiin kyseisellä kurssilla euroon jo vuonna 1999.

Ecofinin päätös oli odotettu sen jälkeen, kun EU-johtajat näyttivät Viron eurotielle vihreää valoa Eurooppa-neuvoston kokouksessa kesäkuussa niin ikään Brysselissä.

Euro on Virolle merkki laadusta ja luottamuksesta. Yhteisvaluutan toivotaan tuovan lisää investointeja, kun devalvaatiopeikkoa ei enää ole. Euron käyttöönotto merkitsee myös irtiottoa Latviasta ja Liettuasta, joiden liittyminen euroalueeseen venyy vielä muutamalla vuodella. Viro haluaa profiloitua Pohjoismaana.

Euroon siirtyminen on ollut Virolle iso kansallinen projekti, joka on vaatinut rajuja säästötoimia. Palkkoja, eläkkeitä ja muita etuuksia on leikattu. Moni on menettänyt työpaikkansa. Silti yhteiskuntarauha on säilynyt esimerkillisesti toisin kuin esimerkiksi Kreikassa.

Vaikka rakkaasta kruunusta luopuminen tekee kipeää, useimmat virolaiset ymmärtävät, että elämä ilman euroa – sen nykyisistä vaikeuksista huolimatta – tulisi olemaan kylmää. Euro on virolaisille myös turvallisuuspolitiikkaa.

EU-maista ainoastaan Luxemburg, Ruotsi, Viro eivät riko EU:n alijäämäsääntöä. Viron budjettivaje oli viime vuonna 1,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n kasvu- ja vakaussopimukseen kirjattu kriittinen raja on kolme prosenttia.

Euroon siirtyminen edellyttää lisäksi alhaista inflaatiota, alhaisia korkoja, vakaata valuuttaa ja kestävää julkista sektoria. Nämä kriteerit Viro on täyttänyt jo aiemmin.

Viro ei uusine euroineen ole yksinomaan saamapuolella, uudelle perheenjäsenelle sälytetään myös velvollisuuksia. Maa joutuu ensi vuoden alusta lähtien osallistumaan euroalueen kriisimaiden, kuten tuhlaajapoika Kreikan auttamiseen.

Varmaa on, että eurot tuovat mukanaan hintojen nousun. Näin Virosta tulee normaali eurooppalainen maa. Nähtäväksi jää, mitä hintojen kallistuminen vaikuttaa Viron turismiin

Viron rahauudistuksen vaikutukset tuntuvat myös Suomessa, sillä juuri suomalaiset ovat naapurimaan merkittävin turistikansa. Vaikka hintataso Suomenlahden eteläpuolella hiukan nykyisestä nousikin, se tuskin matkailua tyrehdyttäisi. Viroa edullisempia, helppoja vaihtoehtoja ei lähialueella ole.

Viro itsenäistyi uudelleen 20. elokuuta vuonna 1991. Vajassa 20 vuodessa kehitys on ollut hämmästyttävää. Entinen neuvostotasavalta on siirtynyt niin lähelle Euroopan ydintä kuin mahdollista. Viro on EU:n ja Naton täysivaltainen jäsenmaa ja ensi tammikuusta lähtien osa euroaluetta. Venäjä on jo muuttanut suhtautumistaan Viroon. Kaksi ministerivierailua mursivat jäätä kesäkuussa.

Menot