Uutiset

Virusten talvi: H3N2-influenssa, B-virus, RS-virus ja mykoplasma jylläävät

Kausi-influenssa kaataa väkeä sairasvuoteeseen jo koko maassa ja seuraava influenssa on jo ovella.

Kausi-influenssa on juuri nyt pahimmillaan ja tauti jyllää voimalla vielä ainakin parin viikon ajan, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Toistaiseksi laboratoriossa varmistettuja tapauksia on ympäri Suomea lähes kolmetuhatta, mutta todellisuudessa sairastuneita uskotaan olevan ainakin kymmenkertaisesti. THL:stä arvioidaan, että influenssa jyllää aktiivisimmillaan vielä pari viikkoa ja alkaa sen jälkeen hiipua.

Tänä talvena liikkeellä on H3N2-tyyppinen virus, jota oli viimeksi epidemiana Suomessa kolme vuotta sitten.

– Tämä on ihan tavanomainen influenssainfektio, mutta siihen liittyy joillakin ihmisillä vakavampia tautimuotoja. Se sitten voi vaatia sairaalahoitoa, ja joillakin ihmisillä tehohoitoa, kertoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

Kesken parhaan hiihtolomakauden iskenyt influenssaepidemia on Hämeenlinnassakin tuonut runsaasti potilaita lääkäriin.

– Viime viikon lopulla alkoi lääkäreiltä tulla ensimmäisiä raportteja epidemiasta. Parhaillaan influenssapotilaita on eniten päivystyksessä sairaalanmäellä, ylilääkäri Merja Toivonen Hämeenlinnan terveyskeskuksesta kertoo.

Monta eri pöpöä liikkeellä
Kausi-influenssa ei ole ainoa juuri nyt ihmisiä sankoin joukoin sairastuttava virus. Epidemiakautta venyttää B-virus, jonka aiheuttamaa influenssaa on diagnosoitu Julkusen mukaan toistaiseksi vasta vähän.

Julkunen pitää epätodennäköisenä, että B-epidemia äityisi tänä talvena pahaksi, koska monella suomalaisella on jo toimiva immuunisuoja viime vuonna kiertäneen B-infektion jäljiltä.

Kahden eri influenssan lisäksi liikkeellä on myös RS-virusta ja sekä ihmisiä pitkin talvea ennätysmäärin sairastuttanutta mykoplasmaa. Ärhäkkä mykoplasma on Merja Toivosen mukaan onneksi jo hiipumassa.

– Pahin vaihe ajoittui vuodenvaihteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että epidemia alkaisi olla jo ohi.

Lääkäriin oireiden pahentuessa
Tavallisesti perusterveellä ihmisellä influenssaan tepsii parhaiten lepo kotona. Lääkäriin tarvitsee hakeutua, jos terveydentila heikkenee voimakkaasti, tulee hengitysvaikeuksia tai tauti pitkittyy.

Syksyllä annettu influenssarokote voi lievittää oireita, vaikka se ei kokonaan suojaisikaan tartunnalta.

– Rokotus tehoaa, mutta sen antama suoja ei todennäköisesti ole ihan paras mahdollinen, koska virus on jo jonkin verran muuntunut rokoteviruksesta, THL:n Ilkka Julkunen sanoo.

Enää ei rokotusta kannata ottaa, sillä vasta-ainetehon kohoamiseen kuluu viikkoja. Siihen mennessä influenssakausi voi olla jo ohi. (HäSa-STT)

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic