Kolumnit Uutiset

Virvoittavien vetten tykö

Miks´ leivo lennät Suomehen? Tuota on kiuru jos toinenkin joutunut näin viileänä keväänä miettimään. Turisti myös.

Matkailukohteena Suomi sijoittui hiljattaisessa World Economic Forumin vertailussa sijalle 33 kaikkiaan 136 maan joukossa. Heikohkoon sijoitukseen vaikutti kalleuden lisäksi luontonähtävyyksien vaatimattomuus.

Kun elämä parikymmentä vuotta sitten lennätti Hämeenlinnaan, vaatimaton tuntui oikealta sanalta kuvaamaan täkäläisiä näkymiä. Aulanko ei ollut Koli, Ahvenisto ei säväyttänyt kuten Pyynikinharju.

– Se on kyllä järvi! virkkoi työkaveri, kun ihan vilpittömästi olin puhunut tuosta joesta, joka virtaa kaupungin halki.

Sittemmin olen tietenkin oppinut rakastamaan Hämeenlinnan luontoaarteita. Ne ovat ujuttautuneet niin arkeen kuin sieluunkin vaivihkaa – ja vaatimattomasti.

Mutta onko niistä matkaajien houkuttimiksi ja koukuttimiksi? Eivät siihen näytä uskovan oikein täkäläiset päättäjät ja yrittäjätkään. Hiljaista on. Kuin pelättäisiin, että Vanajaveden myrkyissään uinuva pohjasedimentti häiriintyy.

Vesistö iskee Hämeenlinnan seudulla ihan riittävästi sinistä silmäänsä puiden lomitse. Se on toista kuin jossain kuivakeravalla. Järvi-Wikin mukaan Hämeenlinnan seudulla on järviä 449. Matkaa Janakkalan Kernaalanjärveltä Hattulan Mervenselälle on noin 23 kilometriä.

Kyllä siihen mahtuisi huomattavasti nykyistä enemmän matkailullistakin vesiaktiviteettia. Ehkä hämäläiset eivät ole siinä määrin vesikansaa kuin syvemmällä Järvi-Suomessa tai merenrannoilla.

Hämeenlinnan kaupungin elinvoimaohjelmassa maalaillaan muun muassa ”vesielementin kaupallistamista”. Pieniä ovat soppakalat toistaiseksi olleet. Ensi kesäksi on luvassa sentään uutta risteily-yrittäjää ja kelluvaa kahvilaa.

Joku voi kavahtaa, että hui sentään, ei kai vesiämme kaupallisuudella pilata! Ei ole ihan heti pelkoa. Rahaa ei tule, jos ei sitä ensin kunnolla satsaa. Strategiat ja painopistealueet eivät riitä mihinkään.

Kaupallistaminen ei tarkoita lilluvia taloja, vaikkei se niitä poiskaan sulje. Onneksi hämeenlinnalainen versio kaljakellunnasta on nyt nähty ja Tyyne-laivan raatokin saadaan pian päätesatamaansa.

Suomalainen ei hevin suostu maksamaan kahdesta: saunasta ja järvestä. Ulkomaalaista voisi molemmilla höynäyttää. Jonkinlainen Kiina-ilmiö Kanta-Hämeenkin matkailuun olisi tervetullut.

Menot