Uutiset

Viskareiden satusyksy huipentui teatterileikkiin

Eeeiii, huusivat viisivuotiaat kuorossa, kun Ruma ankanpoikanen vastasi heidän kysymykseensä joululahjatoiveista. Listalla oli villapaitoja, villasukkia ja kalsareita, siis pehmeitä paketteja, joita tavallinen suomalainen viisivuotias pontevasti ylenkatsoo.

Ankanpoikanen oli yksi esiintyjistä Suuressa Teatterileikissä, joka huipensi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin ja Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin Olipa kerran-teatterikasvatushankkeen.

Syksyn aikana Hämeenlinnan päiväkotien noin 300 viisivuotiasta katsoi kaupunginteatterin Olipa kerran -nukkenäytelmän, jonka teemojen käsittelyä jatkettiin lapsiryhmissä monipuolisin keinoin. Hankkeeseen liittyi myös päiväkotien henkilöstön koulutusta.

Päiväkotien työpajoissa syntyneiden taideteosten näyttely Arx-talossa on osa tänään jatkuvaa tapahtumaa. Tutkittavina on piirroksia, valokuvia, tarinoita ja toinen toistaan ilmeikkäämpiä lintuhahmoja.

Jatkoa seuraa, jos varat saadaan

Kankaantaan päiväkodin viisivuotiaat ovat syksyn aikana tehneet Ruma ankanpoikanen-näytelmän innoittamina oman näytelmän samasta aiheesta, rakentaneet päiväkodin pihamaalle eri materiaaleista ankanpojan syntymä- ja kasvutarinan sekä tehneet aiheesta hienon kansion.

Lastenhoitaja Raija Raitiala kiittää Olipa kerran -hanketta antoisaksi. Klassikkosadun sisältö on työpajakoulutuksen myötä avautunut uudella tavalla myös aikuisille. Samalla on saatu paljon tietoa teatterin maailmasta.

Viisivuotiaat Anni Kallioinen, Milla Nurmi, Niko Rissanen, Jenni Rämö, Maria Kostiainen ja Juhani Vuorinen esittelivät yhdessä tehtyä kansiota innokkaasti. Työpajat ovat olleet lapsille mieleisiä, mutta kaikkein parasta oli kuitenkin itse esitys, jossa ”ensin oli surullistakin, mutt´ lopuksi iloa”.

Sekä kankaantakalaiset että muu yleisö riemastuikin selvästi, kun ankkatarhan tuttua porukkaa kokoontui Keinusalin näyttämölle.

Sitä ennen teatterinjohtaja Heikki Paavilainen oli vähällä menettää komean hattunsa. Yleisö halusi ensin tutkia, löytyisikö taikurin hattua muistuttavasta ”sylinterihatusta” pupu ja seuraavaksi ryhtyä komean päähineen käyttäjäksi. Paavilainen ilmoitti kuitenkin saaneensa puvustonhoitajalta määräyksen palauttaa hattu takaisin pukuvarastoon.

Olipa kerran-hankkeen vetäjät Riitta-Sisko Aartolahti ja Reija Isosuo sekä Arxin toiminnanjohtaja Niina Torkko olisivat valmiit jatkamaan onnistuneeksi ja tarpeelliseksi osoittautunutta hanketta myös ensi vuonna. Jatko riippuu opetusministeriön tammikuisesta rahoituspäätöksestä.

– Jos rahoitus saadaan, paljon uutta oppineina jatketaan, Riitta-Sisko Aartolahti summaa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic