Uutiset

Visuaalinen runo on tehty silmälle

Hämeenlinnalainen runoilija Tytti Heikkinen on mukana Tampereella järjestettävässä visuaalisen runouden Text Art -näyttelyssä.

Näyttely esittelee katsottavaksi tehtyä runoutta Suomesta ja Britanniasta 13 taiteilijalta.

– Visuaalinen runo on hybridi, toisiinsa sopimattomien kumppanien jälkeläinen, korvan ja silmän lapsi, kuvaili lajia visuaalinen runoilija Goef Huth.

Visuaalinen runous on usein käsitteellistä, ja siinä runon kuvalliset ja tekstilliset elementit muodostavat erottamattoman kokonaisuuden.

Näyttelyssä on esillä paperitöitä, valotöitä, videoteoksia ja installaatioita.

TR1 taidehallissa esillä olevan näyttelyn tuottaa Tampereen taidemuseo yhdessä mancesterilaisen Bury Art Museumin kanssa, joka on tullut tunnetuksi Text Art -festivaaleistaan.

Vastaavaa kansainvälistä visuaalisen taiteen näyttelyä ei ole ennen järjestetty Suomessa.

Näyttelyteoksesta …syntyy kirja

Tytti Heikkiseltä on näyttelyssä kolme Flash-animaatiota. Itse hän nostaisi esiin erityisesti Contemporary Concrete Poetry -teoksen, joka on Tampereella esillä tavallisena kirjana.

– Teen näyttelyn pohjalta blogiini virtuaalisen näyttelyn, joka on ainakin itsestäni megasti kiinnostavampaa, hän sanoo.

Blogiversiossa Heikkinen on pyrkinyt vakavasti tutkimaan, minkälaisia mahdollisuuksia uudet tekniikat antavat kirjalle ja mitä annettavaa virtuaalisella kirjalla voisi olla sisällölle.

– Virtuaalisia kirjoja ei ole tehty vielä paljon. Ei tämä varmasti ole ainoa laatuaa, mutta kyllä tässä aika uudisraivaajien joukossa ollaan, hän kehaisee.

Tytti Heikkinen on aiemmin julkaissut kaksi hakukonerunoudeksi kutsuttua runokirjaa. Niiden koostamisessa on käytetty hyväksi mm. internetin hakukoneen avulla koottuja satunnaisia lauseita ja sanoja.

Tytti Heikkisen ensimmäinen hakukoneen kanssa kirjoitettu runokokoelma Täytetyn eläimen lämpö (2008) oli mm. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokkaana.


Toinen teos Varjot Astronauteista ilmestyi 2009 Kirja kerrallaan -kustantamon poEsia-sarjassa. (HäSa)

Visuaalisen runouden tapahtuma sunnuntaina 22.4. kello 13 TR1 Taidehallissa Tampereen Finlaysonilla.Text Art -näyttely jatkuu 29.4. saakka.

Menot