Uutiset

Vitkutteluun ei ole nyt varaa

Euro vahvistui, mutta sitten alamäki jatkui. Euromaiden Kreikan kriisin kärjistyessä sopimasta jättikokoisesta tukipaketista ei ole perimmäisten ongelmien ratkaisijaksi.

Tämä pitäisi olla viimeinkin selvää sekä EU:n johdolle, euroalueelle että myös Euroopan keskuspankille.

Tukipaketista sopimisen jälkeen talouden asiantuntijat kuin yhdestä suusta korostivat EU:n ostaneen aikaa. EU:n johto tämän kyllä ymmärtää, ei kuitenkaan sitä, kuinka paljon aikaa sen käytettävissä on.

Aikaa ei ole niin paljon kuin EU tuntuu laskevan.

Nyt pohditaan vakavasti, onko paikallaan sopia, että EU tarkastaa jäsenvaltioiden budjetit ennen muuta tulojen ja menojen tasapainon punnitsemiseksi.

Tulilinjalla on myös markkinatalous. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble perää toimia, joilla markkinavoimille tehtäisiin selväksi, etteivät ne sanele talouden pelisääntöjä.

Aikaa ei ole sorvata sääntöjä markkinavoimien kurittamiseksi – kokonaan oma kysymys on sitten se, millaisista pelisäännöistä EU:ssa edes voidaan sopia.

Tulokset ovat vaikeiden ja kauan kestävien neuvottelujen takana, tästä ei ole epäilystäkään. Pitävistä pelisäännöistä olisi pitänyt sopia ajat sitten talouden hyvinä aikoina.

Valtaa on siirtynyt markkinavoimille, mistä EU saa syyttää pelkästään itseään, omaa löysää päätöksentekoaan. Nykyisessä tilanteessa puheet ovat enemmän markkinavoimilla kuin EU:n johdolla.

Euro on heikoilla, koska markkinat eivät luota EU-valtioiden kykyyn hoitaa talouksiaan reippaasti nykyistä parempaan kuntoon. Lähes jokaisessa maassa julkisen talouden menoja on raskaalla kädellä vähennettävä ja samaan aikaan tuloja kasvatettava.

Eikä tässä kaikki. Valtionvelka on murheellisen monelle EU-maalle uhkaavan suuri taakka. Tähän ryhmään lukeutuu myös Suomi, mitä tosiasiaa ei tahdota uskaltaa sanoa ääneen.

Euron vahvistamisen avaimet eivät ole EU:n käsissä niin tukevasti kuin kuvitellaan. EU ei ole liittovaltio, silti sen ongelmat ovat yhteisiä. Nyt ollaan tilanteessa, jossa jokaisen jäsenvaltion sisällä pitäisi olla voimaa ja rohkeutta taloutta koskeviin ratkaisuihin.

Mistä on kyse? Myös Suomessa tulilinjalla on julkisten menojen karsinta, mikä tarkoittaa kolausta korokkeelle nostetulle pohjoismaiselle hyvinvoinnille. Mitä kauemmin päätösten kanssa vitkutellaan, sitä uhatumpi on hyvinvointi.

Johtavat poliitikot pelkäävät, eivätkö aiheetta. Saksassa liitokansleri Angela Merkel hävisi jo tärkeät vaalit – ja vain siksi, että hän tuki EU:n Kreikka-politiikkaa.

Talouden maailma on siitä ihmeellinen, että kolikolla on aina toinenkin puoli. Euron heikkeneminen hyödyttää vientiteollisuutta ja voipa Eurooppa varautua kesällä poikkeukselliseen turistien tulvaankin. Muutama valonpilkahdus ei todellisuutta muuksi muuta.