Uutiset

Vitter ravikuninkaaksi vain 6-vuotiaana

Marco Björkskog

Turun Metsämäessä ravatuissa Kuninkuusraveissa ravikuninkaallisiksi kruunattiin Vitter ja Saaga S. Etenkin Vitterin nousu ravikuninkaaksi vain kuusivuotiaana on historiallinen suoritus. Vitter on vasta kolmas kuusivuotias ravikuningas Kuninkuusravien 85-vuotisessa historiassa ja viimeksi vastaavaa tapahtui vuonna 1973, kun Vieteri oli ykkönen.

Sunnuntain ensimmäisessä osalähdössä nähtiin heti startissa dramatiikkaa, kun hallitseva ravikuningas Jokivarren Kunkku laukkasi lähdössä hylkäykseen asti. Lauantain avauslähdön voittanut Vitter näytti vahvuutensa puristamalla voittoon Maratin rinnalta ajalla 21,5a/1609m. 

– Hevonen ei lopeta yllättämästä. 3100 metriä on uusi juttu, mutta toivotaan että hevonen jaksaa sen, kommentoi Vitterin valmentaja Jalmari Svart.

Pitkällä 3100 metrin päätösmatkalla Ville Korjus täräytti Välähdyksellä lauantain tavoin johtopaikalla, eikä mies siitä luopunut, vaikka voimistaan tunnettu Köppinen kiersi rinnalle. 

Mika Forss kyttäsi Vitterillä passiivisesti neljännessä parissa ulkoa. Forss ei lähtenyt kiriin kierros jäljellä ja Forss oli pitkään pussissa. Metkutuksen laukka Vitterin rinnalta 500 metriä ennen maalia avasi onnekkaasti kiriväylät Forssille. 

Välähdys kesti päätösmatkan voittoon ja Vitterin kiriessä Köppisen kanssa samaan rintamaan viidenneksi takasi ravikuninkuuden Forssin ajokille. Köppinen oli kokonaiskilpailussa toinen ja Camri kolmas.  

– Keskityin vain omaan tekemiseen, vaikka toki vastustajiakin seurattiin. Lähdin ajamaan tasaisella rytmillä maalia kohti, kun kuusivuotiaalla ensikertalaisella en halunnut riskeerata mitään. On tämä parasta mitä voi olla, Forss juhlisti. 

– Hevoset ovat meille koko elämä. Isäni sanoi, että hevosille pitää löytyä ruokaa, vaikka itselle ei olisi. Päätin omassa mielessäni jo etukäteen, että jos voitto tulee, niin seppele menee isän haudalle, Jalmari Svart sanoi voitosta liikuttuneena.

Kuningatar-kilpailu näytti lauantain juoksun jälkeen menevän helposti Saaga S:lle. Markku Hietanen, 71, oli sunnuntaina Akaasian kanssa asiasta eri mieltä. 

Tammojen maililla Markku Hietasen Akaasia kiri yllättäen maalisuoralla niukasti vetoapua tarjonneen Saaga S:n ohi. Kokonaiskilpailua Saaga S johti 0,6 sekunnin erolla ennen päätösmatkaa. 

Raastavalla 3100 metrin matkalla Hietanen ajoi ensikertalaisella rohkeasti keulasta Martsan kiertäessä rinnalle. Saaga S hyökkäsi loppusuoralla Martsan selästä, mutta Akaasian ohi ei ollut asiaa. 

– Helposti Akaasia hoiti homman kotiin. Ero ei vain tainnut riittää kokonaiskilpailun voittoon, mutta hopea ei ole häpeä, Hietanen tuumi.

Hietanen osui arviossaan oikeaan,sillä Matti Nisosen ohjastama Saaga S kruunattiin ravikuningattareksi 0,2 sekunnin erolla.  Loppilaistamma Joivi oli kokonaiskilpailun yhdeksäs. 

– Tamma on iso S. Saaga S ei ollut tänään niin terävä kuin olisi voinut olla, mutta juoksupää on kultaa. Huikea voitto, Saaga S:n valmentaja Ilkka Pyysalo sanoi.

Viisivuotiaiden Pikkukunkuksi kiri Antti Ojanperän Evartti ajalla 26,0a/2100m. Lämminveristen viisivuotislähdössä Reima Kuislan jenkkiori D.D.’s Hitman esitti huiman kirin ja ravasi ylivoimaiseen voittoon ennen Victory Bonsaita ajalla 12,7a/2100m. HäSa  

Asiasanat