Uutiset

Voidaanko työttömälle tai köyhälle antaa armoa?

Viimeksi käydyn vaalikamppailun aikana satuin seuraamaan televisiosta kokoomuksen vaaliohjelman esittelyä puolueen puheenjohtajan Jyrki Kataisen toimesta.

Kokoomus lupasi puuttua työttömyyskorvausasiaan siten, että työhön voi ottaa myös lyhytaikaista työtä vastaan, menettämättä työttömyysturvaansa yli kuukaudeksi. Kaiken lisäksi työtön joutuu tämän jälkeen hakeutumaan uudelleen korvauksen piiriin byrokratian vaatiman paperisodan avulla. Miten käytäntöä parannettaisiin, sitä ei esitetty.

Omasta puolestani lisäisin tähän toisen epäkohdan. Työtöntä ei oikeastaan voi ottaakaan lyhytaikaiseen työhön, koska palkan maksu on tehty niin vaikeaksi, että siihen pitää ottaa apuun kirjanpitotoimiston tai pankin maksulliset palvelut. Maallikon ei kannata itse yrittää, koska se yleensä ei tule oikein tehdyksi, sillä siihen liittyy useita jopa vuosittain vaihtuvia muuttujia. Tämä on suurin syy, miksi tilapäistöitä teetetään pimeästi. Tämä ei tarkoita varsinaista rikollisluonteista veronkiertoa, joka on aivan eri asia.

Ehdotukseni tulevaan hallitusohjelmaan on sellainen, että verohallinto perustaa erikoisen selvityskeskuksen, johon tilapäistyötä tehneiden palkanmaksutiedot ja pidätykset tilitetään. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen työttömäksi joutuneen henkilön verokirjassa on mainittu prosentteina könttisumma, joka kattaa kaikki työntekijän pidätykset ja kulut. Työnantajan kulut verohallinto voisi laskuttaa erikseen työnantajalta.

Nykyinen käytäntö merkitsee sitä, että verohallinnon ahneus aiheuttaa suuria veronmenetyksiä. Työttömyysturvan varaan joutunutta ei saa asettaa ahdistuneisuuden tilaan, vaan turvan ehtoja on muutettava niin, että työttömälle annetaan mahdollisuus omilla toimillaan selviytyä jotenkin elämänsä vaikeuksissa. Tämän tapaisten asioiden takana on koko työttömyyskysymyksen ratkaisu.

Tulevan hallitusohjelman toinen merkittävä kysymys on elintarvikkeiden arvonlisävero. Jos ennusteet ilmaston muutoksesta toteutuvat, niin Keski-Eurooppa ei voi enää dumpata ylijäämiään Suomeen, minkä vuoksi elintarvikkeet tulevat kallistumaan.

Jos vero alenee seitsemän prosenttiyksikköä, niin ruokakassijono voi lyhetä saman verran metreinä ja jos päädytään nolla prosenttiin, jonoja ei ehkä enää huomaa. Kansanedustajat vaalilupauksineen joutuvat nyt vastuuseen siitä, annetaanko työttömälle tai köyhälle armoa.

On hyvä, että hallituspohjat joskus vaihtuvat, sillä kohtuuttomat ja liiaksi holhoavat lait on voitava joskus uusia.

Toivo Tammisalo

Loppi

Päivän lehti

31.5.2020