fbpx
Uutiset

Voiko äänioikeuden menettää?

Äänestäminen on jokaisen Suomen kansalaisen perusoikeus. Voiko äänioikeuden kuitenkin jossakin tapauksessa menettää Hämeenlinnan kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupungin lakimies Merja Korhonen?

-Ei.

Pitääkö äänestäjän itse pystyä ilmaisemaan ketä hän haluaa äänestää?

-Kyllä. Suomessa on vaalivapaus, jossa jokainen voi muodostaa oman tahtonsa. Jos on fyysisiä esteitä esimerkiksi numeron kirjoittamiselle, voi käyttää vaaliavustajaa, joka auttaa äänestäjän tahdon mukaisesti. Vaaliavustaja on salassapitovelvollinen. Ennakkoäänestysaikaan koti- tai laitosäänestyksissä vaalitoimikunta voi ratkaista asiantuntijoita hyväksikäyttäen, voiko äänestäjä äänestää eli ymmärtääkö hän äänestämisen merkityksen. Kelpoisuus mietitään aina tapauskohtaisesti.

Entä jos äänestäjä haluaa äänestää, mutta ei pysty sanomaan, ketä äänestää?

-Silloin äänestäminen pitää keskeyttää. Jokaisen pitää pystyä ilmaisemaan, ketä äänestää.

Voiko holhooja kieltää äänestämisen?

-En ole koskaan törmännyt tällaiseen. Ei kyllä voi. Kaikki voivat lähtökohtaisesti äänestää. Holhoojia ei juurikaan enää ole vaan edunvalvojia, jotka hoitavat taloutta.

Presidentinvaaleissa ei ole numeroa 1, mutta 7 kyllä löytyy. Perinteisesti nämä numerot kirjoitetaan miten sattuu, ja tulkintaongelmia on. Miten numerot tulkitaan, jos äänestäjä kirjoittaa numeron epäselvästi?

-Lähtökohtaisesti numerot pitäisi kirjoittaa niin kuin meille on opetettu koulussa. Tulkintavaikeuksia on harvoin. Itse en muista ihmetelleeni yhtäkään numeroa. Jos ääni on epäselvä, se sijoitetaan mitättömäksi ehdotettaviin, josta se vielä kertaalleen tarkistetaan ja vaalipiirilautakunta ratkaisee, hyväksytäänkö lippu.

Pitääkö henkilöllisyystodistus aina esittää, kun tulee äänestämään?

-Lähtökohtaisesti kyllä. Ilmoituskortilla ei niin ole väliä, jos se ei ole mukana, mutta henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan. Sitä varten vaalilaissa sanotaan, että poliisilaitokselta voi vaalipäivää varten hakea maksuttoman väliaikaisen henkilöllisyystodistuksen, jos sitä ei muuten ole. Siihen tarvitaan myös passikuva, joka pitää itse tuoda poliisilaitokselle. Vaalilautakunta tapauskohtaisesti ratkaisee, mitä tehdään, jos henkilöllisyyspapereita ei ole.

Onko Hämeenlinnan seudulla ollut tapauksia, että äänestäjä yrittää äänestää toistamiseen?

-Näissä vaaleissa ei ole huomattu. Joskus aikaisemmin on ollut vanhempia ihmisiä, jotka ovat jo äänestäneet, mutta ovat yrittäneet sitten vielä uudestaan, kun eivät muista, että ovat jo äänestäneet. Lähtökohtaisesti äänestäminen ei kahta kertaa onnistu, koska tiedot ovat sähköisesti vaalitietojärjestelmässä.

Voiko lapsia viedä mukanaan äänestyskoppiin?

-Siitä ei ole lainsäädäntöä. Vaalitoimitsijat tapauskohtaisesti harkitsevat. Äänestäminen on arvokas tilaisuus ja siellä pitää käyttäytyä häiriötä aiheuttamatta. Joskus lapset myös hölöttävät ehdokkaiden numeroita, jolloin vaalisalaisuus ei säily. Ei lasten vieminen kiellettyä ole. (HäSa)

Menot