fbpx
Uutiset

Voiko ilmalämpöpumpusta tulla homepumppu?

Tuoreimman Suomen Kiinteistölehden mukaan Asumisterveysliitto on saanut useita yhteydenottoja, joissa kerrotaan ilmalämpöpumppujen sisätilayksikköön muodostuneesta homeitiökasvustosta.

Lehdessä esimerkiksi korjausrakentamisen tekniikkaan erikoistunut arkkitehti Panu Kaila kertoo, että huoltamatta jätetystä pumpusta voi tulla äkkiä “homepumppu”, joka syytää itiöitä ja homeen hajua sisäilmaan.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen forssalainen toiminnanjohtaja Petri Koivula kuitenkin tyrmää Asumisterveysliiton ja Kailan näkemykset.

– Yhteydenotot näistä ongelmista ovat tosi harvinaisia. Lähinnä ne tulevat toimittajilta, jotka ovat jostain kuulleet epäilyjä tällaisesta asiasta.

Koivulan mukaan kyse on erityisesti Panu Kailan missiosta.

– Hän ajaa ajatusta ilmalämpöpumppujen haitallisuudesta rakenteille kuin käärmettä pyssyyn. Taustalla on ilmeisesti epäily siitä, että hänen vaimonsa olisi saanut astman heidän asuessaan Japanissa ilmalämpöpumppulämmitteisessä talossa, Koivula sanoo.


Tikusta asiaa

Koivulan mukaan on äärimmäisen pieni todennäköisyys, että ilmalämpöpumppuun muodostuisi hometta haitallisissa määrin.

– Pumpun puhaltama ilma on liian lämmintä, että home voisi kasvaa. Viilennyksessä voi kertyä itiömassaa suodattimiin, mutta kertyy hometta vaikka imuriinkin. Kyllä tässä tehdään nyt tikusta asiaa, toiminnanjohtaja toteaa.

Siitä osapuolet ovat yhtä mieltä, että ihmiset eivät huolla kunnolla lämpöpumppujaan. Suomessa on tähän mennessä asennettuna jo yli 400 000 ilmalämpöpumppua ja arvioidaan, että noin puolet pumppujen käyttäjistä ei juuri koskaan ole huoltanut niitä.

– On totta, että laitteita pitäisi huoltaa. Niin jääkaapinkin takaa pitäisi siivota ja sen imurin suodattimet vaihtaa. Sama pätee ilmalämpöpumppuihin, mutta olemme vain niin laiskoja siivoamaan näitä koneita, Koivula väittää. (HäSa)

Menot