fbpx
Uutiset

Voiko jalkapallo vaikuttaa Brexitin tulokseen?

Britannian EU-kansanäänestys on vain muutaman päivän päässä, mutta tänä iltana kaikkia brittejä taitaa kiinnostaa vain jalkapallo.

Vaan voiko Britannian jalkapallojoukkueiden kohtalolla olla merkitystä brittien EU-päätöksiin ja Brexit-asenteisiin?

– En pitäisi jalkapallon vaikutusta täysin mahdottomana. Jos Englanti ei pääse alkulohkosta eteenpäin, tai mikä pahempaa, lentäisi ulos fanien väkivallan vuoksi, sanoisin, että Brexitin kannatus nousee: vihaisilla ihmisillä on lisää syitä olla vihaisia, arvioi Centre for European Reformin ulkopolitiikan johtaja ja entinen diplomaatti Ian Bond viime viikolla.

Jos vedonlyöntitoimisto Coralin tekemää kyselyä on uskominen, jalkapallon ystävistä useampi haluaa jättää Euroopan unionin kuin pysyä sen jäsenenä – tai näin oli ainakin kesäkuun alussa. Tuolloin 39 prosenttia jalkapallon rakastajista olisi äänestänyt Brexitin puolesta ja vain 25 prosenttia jäämisen puolesta, raportoi Express.

Manchester Unitedin faneista kertovan Kannattamisen kahdet kasvot -kirjan toinen kirjoittaja Jere Virtanen on arvioissaan Bondia hiukan maltillisempi. Hänen mukaansa brittien suhde jalkapalloon on intohimoinen, mutta useimmat osaavat kuitenkin erottaa pelin ja politiikan toisistaan.

– Jalkapallo on kuitenkin irrallinen asia, vaikea nähdä, että se vaikuttaisi suoraan.

Mutta Virtanenkaan ei ole varma, miten Englannin tappio vaikuttaisi tunteisiin.

– Jos Englanti häviää, se on taas maailmanloppu hetkellisesti, pitkäaikainen jalkapallofani huomauttaa.

Mutta tietyssä mielessä Brexit-keskustelu muistuttaa jalkapalloa, Virtanen sanoo. Yrittäjänä työskentelevä Virtanen kertoo lontoolaisesta työntekijästään, joka kannattaa EU-jäsenyyttä. Hän hämmästeli Virtaselle, miksi Britannia on täynnä typeriä ihmisiä, jotka aikovat äänestää toisin.

– Siinä mielessä vastakkainasettelu on yhtä vahvaa kuin kahden paikallisjoukkueen välillä. LM

Menot