Uutiset

Voiko lakolla mitata turvallisuuden hintaa?

Voivatko poliisit, palomiehet, upseerit tai rajamiehet mennä lakkoon? Näköjään. Eikä siinä nyky-yhteiskunnassa pitäisi olla mitään ihmettelemistä.

Omia etujaan valvovat kaikki ammattiryhmät.

Turvallisuudella on joku hinta myös palkkapussissa. Itärajalla asuvat kysyvät oikeutetusti, kuinka pitkälle heidän turvallisuutensa vaarantuu, jos lakko venyy pitkäksi. Tänne ongelmat kasaantuvat.

Upseerien vieminen passintarkastuksiin on saanut toisenkin ammattiliiton varpailleen. Julkisalojen akavalaisen henkilöstön neuvottelujärjestö Juko on paheksunut upseerien määräämistä passintarkastukseen lakon aikana. Jossain kai kulkee lakossakin raja.

Se raja kulkee siinä, ettei valtakunnan rajaa voi jättää vapaaksi tulla ja mennä kuin hollituvassa.

Uuden asetuksen perusteella maasta lähtevien kolmansien maiden kansalaisten passit on leimattava rajoilla. Näin ei nyt tapahdu. Upseerit ehtivät tarkistaa kuitenkin maahan tulevat matkustajat.

Mielenkiintoinen riita kytee myös Upseeriliiton ja Suomen valtion välillä. Upseeriliitto vaatii selkeitä sopimuksia ulkomailla palveleville jäsenilleen.

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala poltti päreensä asiasta siinä määrin, että erosi liitosta.

Upseeriliitto kerää ulkomaankomennuksille kieltäytyvien nimiä. Lista kasvaa kaiken aikaa. Käskyvaltaan perinteisesti nojautuvassa organisaatiossa tällainen uhmamieli on otettu hämmentyneenä vastaan.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) kiertää Upseeriliiton vaatimusta kirjatuista työehdoista kuin kissa kuumaa puuroa.

Lakkoilulla moni liitto on nostanut tässä maassa tilapäisesti profiiliaan. Näin teki aikanaan Merimiesunioni, jonka tiukat palkkavaatimukset johtivat lopulta siihen, että suomalaisia aluksia on liputettu ulkomaille.

Monien teollisuusliittojen – mukaan luettuna Paperiliitto – uho on tyrehtymässä siihen, että teollisuus vie tuotantoaan ulkomaille.Yhteiskunta ympärillämme muuttuu.

Lakkoihin ryhtyvät nyt ne liitot, jotka uskovat, että heillä on siihen varaa. Yhtenä nimittäjänä on se, että työantajan puolella on julkinen organisaatio, valtio tai kunnat.

Palkanmaksuvaraa on tunnetusti niukasti. Verovaroista me maksamme terveydenhoidon, sosiaaliset palvelut, opetuksen ja myös turvallisuutemme. Julkinen sektori natisee vielä liitoksissaan, kun ay-tietoiset julkisten alojen liitot ryhtyvät tosi toimiin.

Olli Järvi

Jokioinen

Rajavartijat Marko Harjunen ja Jukka Karppila lakkovahteina Vaalimaan raja-asemalla tiistaina 31.5.2005.

PEKKA SAKKI / LEHTIKUVA

Päivän lehti

9.8.2020