Uutiset

Voiko lapset ulosmitata?

Käsittämätön oikeusfarssi Outi Kosken ja John Rogersin kahden alaikäisen pojan kohtalosta on jo ajat sitten muuttunut niin monimutkaiseksi, että tekisi mieli itkeä.

Tavallisen kansalaisen oikeuskäsitys ei tahdo millään sulattaa sitä, että alemmat oikeusasteet voivat tehdä uusia päätöksiä, jotka kumoavat tai lykkäävät korkeimman asteen päätöksen lainvoimaisen päätöksen toimeenpanon kerta toisensa jälkeen.

Suomen perustuslaissa sanotaan, että korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa oikeusasioissa. Sen päätöksen pitäisi siis kaiken järjen mukaan olla lopullinen.

Kaiken lisäksi tätä tapausta koskee myös kansainvälinen lapsikaappaussopimus, jota mikään maa ei voi noudattaa vain silloin kuin itselle niin sopii.

Piirileikin kaikkein käsittämättömin vaihe on sekin kestänyt jo puolitoista kuukautta. Lapset ovat koko tuon ajan olleet Oulun yliopistollisen sairaalan suojissa odottamassa, minne ja kenelle heidät loppujen lopuksi palautetaan.

Koska äiti piilotteli poikia ympäri Suomea, on heiltä jäänyt nyt väliin jo muun muassa kokonainen lukukausi koulua.

Laitoksessa eläminen ilman vanhempia ja kavereita ei varmasti sekään ole mitään herkkua terveille, tavallista pikkupojan elämää kaipaaville lapsille.

Kamppailu on edennyt niin pitkälle, ettei kumpikaan vanhempi kykene antamaan periksi tai ajattelemaan, millaiset arvet prosessi jättää lapsiin. Lasten edulla on pyyhitty lattiaa ajat sitten.

Viime vaiheissa poikia on ryhdytty käsittelemään ihan kuin kyseessä olisi ulosmitattava omaisuus. Näin ilmeisesti siksi, että lain muut porsaanreiät on jo tutkittu ja tukittu.

Äitihän teki heidän piilopaikasta noutamisestaan ja sairaalaan passittamisestaan ulosottovalituksen, jonka jälkimaininkeja puidaan seuraavaksi jälleen korkeimmassa oikeudessa.

Itä-Suomen hovioikeus olisi palauttanut lapset takaisin äidilleen, vaikka korkeimman oikeuden palautuspäätös Yhdysvaltoihin oli edelleen lainvoimainen.

Jos tämä palautus äidille olisi tehty, olisiko seuraavaksi lähdetetty kihlakunnanvouti uudelleen asialle noutamaan lapsia Yhdysvaltoihin palautettavaksi?

Epäilen, että kovinkaan moni ei enää ymmärrä, mitä korkeimmassa oikeudessa tällä kertaa pähkäillään.

Ymmärtääkseni isä asianajajineen yrittää vedota ainakin siihen, ettei Itä-Suomen hovioikeudella ollut toimivaltaa asiassa, koska lapset oli siirretty toisen hovioikeuden alueelle Ouluun. Perusteissa lapsia verrataan, uskokaa tai älkää, ulosottolain mukaiseen käytäntöön rahavarojen palauttamisesta.

On jo arvioitu, että lasten vanhempien on mahdollista riidellä palauttamisesta kerta toisensa jälkeen eri oikeusistuimissa, kunnes nuorempikin poika on täyttänyt 16 vuotta.

Alan pikkuhiljaa olla sitä mieltä, että lapsia ei pitäisi palauttaa sen paremmin isälle kuin äidillekään, vaan heille pitäisi etsiä kokonaan uusi koti ja uudet vanhemmat.

RIIKKA MÄNTYNEVA

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien toimittaja.

riikka.mantyneva@hameensanomat.fi

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic