Uutiset

Voiko saada sakot, jos pyöräilee pimeällä ilman valoa?

Liikenneturvan seurannan mukaan vain joka toinen pyöräilijä käyttää valoa ajaessaan pimeällä. Erityisesti monet lapset ja nuoret pyöräilevät ilman valoja. Näin siitä huolimatta, että laki määrää käyttämään polkupyörässä valoja hämärällä ja pimeässä.

Miksi pyöräilijän täytyy käyttää valoa, koulutusohjaaja Pentti Tervo Liikenneturvasta?

– Valon avulla pyöräilijä näkee, minne on menossa, ja ennen kaikkea muut tiellä liikkujat näkevät pyöräilijän. Etenkin kosteana, lumettomana aikana tummiin pukeutuneen pyöräilijän havaitseminen on auton ratin takaa todella mahdotonta.

Pitääkö valoa käyttää, vaikka pyöräilisi vain katuvalojen valaisemilla teillä?

– Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä muiden ajoneuvojen valot kiinnittävät herkästi autoilijan huomion. Myös puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Siispä on tärkeää tehdä itsestään näkyvä valoilla ja heijastimilla.

Millainen polkupyörän valon pitää olla?

– Eteenpäin suunnatun lampun pitää näyttää valkoista tai vaaleankeltaista valoa. Taaksepäin voi laittaa punaisen valon. Valon ei ole pakko olla kiinni pyörässä, myös otsalamput tai vastaavat kelpaavat. Pieni valo kulkee helposti mukana repussa tai käsilaukussa.

Saako pyörän valo vilkkua, ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisilaitokselta?

– Vilkkuvaa valoa ei ole suoranaisesti kielletty, mutta itse käytän mieluummin kiinteää valoa. Tärkeintä on kuitenkin, että pyöräilijällä ylipäätään on valo.

Voiko ilman valoa pyöräilystä saada sakot?

– Siitä voidaan kirjoittaa 40 euron rikesakko. Pelkällä huomautuksella ei välttämättä selviä. Täytyy myöntää, ettei valvontaan ole ehditty panostaa riittävän paljon.

Sinikka Pylkkänen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic