fbpx
Uutiset

Voiko sinkkitableteilla selättää alkavan flunssan?

Kuuma kysymys flunssakauden alkaessa on, mikä tepsii räkätautiin parhaiten. Joku luottaa särkylääkkeisiin, toinen vitamiineihin ja kolmas viinan voimaan. Joku taas pitää inkivääriä tai valkosipulia ihmelääkkeenä, joka tepsii pahimpaankin tautiin. Viime aikoina flunssan torjuntaan on tarjottu yhä useammin myös sinkkiä.

Voiko sinkkitableteilla pysäyttää flunssan, dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta?

– Tutkimusten mukaan imeskeltävillä sinkkitableteilla voidaan lyhentää flunssan kestoa jopa useita päiviä. Näissä tutkimuksissa on käytetty nimenomaan imeskeltävää sinkkitablettia, joka liukenee suussa ja vaikuttaa nielussa pitkään. Nielaistavien sinkkitablettien hyödyistä ei ole näyttöä.

Voiko sinkillä myös ehkäistä flunssatartuntaa?

– Siitä ei ole mitään näyttöä, että keskivertosuomalaisen kannattaisi syödä pysyvästi sinkkitabletteja ehkäistäkseen flunssaa. Imeskeltävä sinkkitabletti sen sijaan kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman pian, kun ensimmäiset flunssaoireet ilmenevät.

Kuinka paljon sinkkiä tulisi käyttää flunssantorjunnassa?

– Useissa tutkimuksissa on käytetty 80 – 100 milligramman päivittäistä sinkkimäärää, ja tällä määrällä flunssan kestoa on pystytty lyhentämään jopa kolmella päivällä. Tämän määrän tehosta on varmuudella näyttöä, mutta sitä ei tiedetä, missä määrässä teho vähenee, jos annos on alhaisempi.

Monissa apteekeissa myytävissä sinkkivalmisteissa sinkin määrä on paljon pienempi. Miksi niin?

– Se onkin hassua, mutta joka tapauksessa sinkkitabletteja kannattaa imeskellä useita päivässä silloin, kun flunssa alkaa oireilla. Pienet sinkkimäärät valmisteissa voivat johtua virallisista ravintosuosituksista, mutta suurestakaan sinkkimäärästä ei ole osoitettu olevan haittaa lyhytaikaisessa käytössä.

– Se kannattaa tarkistaa, ettei sinkkitabletissa ole sitruunahappoa, sillä se sitoo sinkkiä.

Menot