Uutiset

Voikukka valtaa kuihtuvat kylät

Asfaltti puskee voikukkaa, pujoa ja koivuntaimia rapistuneen ja lähes aution liiketalon edustalla Hausjärven kuntakeskuksen Oitin keskustassa. Vanha nainen lykkii rollaattoriaan ja kehottaa toimintansa lopettaneen kukkakaupan edessä seisovia tuntemattomia avaamaan kaupan.

Muinoin juuri siinä oli Hausjärven vilkkain paikka, jossa väki kävi asioillaan ja linja-autot ahkeraan poikkesivat.

Oitti on hyvä esimerkki hiljalleen näivettyvistä kantahämäläisistä kylistä. Alkavaa hoitamattomuutta tai jo vauhtiin päässyttä rappiota ja tyhjin ikkunoin ohikulkijaa tuijottavia liiketiloja on lähes kaikkialla.

Apatia on aistittavissa, kun katselee kylällä liikkuvia ihmisiä. Moni hakee elämäänsä sisältöä S-marketin ovenpielen viinakaupasta, ja se näkyy.

Oitti on pitkään ollut paikka, johon muutetaan muualta Suomesta matkalla kohti pääkaupunkiseutua. Joillekin se on päätepysäkki, monille vain pysäkki.

Ei Hausjärvi ole köyhempi tai kurjistuneempi kuin maakunnan muut kunnat tai Hämeenlinnan nielaisemat liitoskunnat. Kylissä ja kuntakeskuksissa ei vain asioida riittävästi, että ne pysyisivät elävinä ja tarjoaisivat monipuolisia palveluja.

Oitissakin komein palvelukeskus on valtava vanhainkoti.


Hikiä elää ilman keskustaa

Hausjärven kylistä Hikiä on poikkeus. Siellä ei ole koskaan ollut keskustaa eikä kummoisia palveluja. Siispä kovin paljon ei ole menetettykään.

Hikiä on aina ollut paikka, jossa on asuttu maaseudun rauhassa ja käyty töissä muualla, siellä missä palvelutkin ovat. Sellaisena kylä on pikkuhiljaa kasvanut ja on omalla hiljaisella tavallaan elinvoimainen.

Uusi iso ja komea koulukeskus liikuntatiloineen on tuonut sinne uutta potkua. Samalla ympäristön vielä pienemmät kylät tosin menettivät sen ainokaisenkin palvelunsa, koulun.


Ryttylä on kuollut

Ryttylä on pysähtyneisyydessään esimerkki kylästä, jonka elossa pysyminen tuntuu ihmeeltä. Kun vuosia sitten rakennettiin kylän keskustan ohittava maantie, alkoi Ryttylän lähtölaskenta.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kauniina kesäisenä keskiviikkona keskustassa liikkuu vain päivärytmissään seonnut siili. Kapakkakin on juuri tuolloin tilapäisesti päivällä kiinni, mitä omistaja lapussa pahoittelee. Pari ilmeistä kanta-asiakasta löytyy toisaalta pussikaljoineen.


Onko Monni kylä?

Hausjärven neljäs edes jonkinmoinen taajama on Monni. Se on kuin Hyvinkään kylkeen Hausjärven puolelle kasvanut syylä, jossa on komeita ja suuria uusia omakotitaloja jonkinlaisina ryppäinä. Koulua lukuun ottamatta palvelut haetaan Hyvinkäältä, vaikka verot maksetaan Hausjärvelle.

Mutta onko Monni kylä? Kaipa se on, kun Hämeessä on tapana sanoa kyläksi sellaisiakin paikkoja, joissa ei ole minkäänlaista taaja-asutusta, mutta onpahan tie tai peräti tienristeys, ja näköpiirissä talo tai pari.(HäSa)