fbpx
Uutiset

Voimakkain sykloni 20 vuoteen iski Intian itärannikolle

Hirmumyrskyn tieltä oli ehditty siirtää turvaan miljoona ihmistä.
Intialaiset odottivat sykloni Fanin tuloa Konarkissa Punin alueella torstaina. Alueelta evakuoitiin turvaan miljoona ihmistä. Kuva: STR
Intialaiset odottivat sykloni Fanin tuloa Konarkissa Punin alueella torstaina. Alueelta evakuoitiin turvaan miljoona ihmistä. Kuva: STR

Voimakas sykloni iski Itä-Intian rannikolle perjantaina rankkasateineen ja tuulineen, jotka ylsivät 240 kilometrin tuntinopeuteen (67 metriä sekunnissa). Heti ei kerrottu mahdollisista uhreista, mutta hirmumyrskyn tieltä oli ehditty siirtää turvaan miljoona ihmistä.

Sykloni Fanin voimakkuus vastaa nelosluokan hurrikaania. Kyseessä on voimakkain Intiaan iskenyt sykloni 20 vuoteen.

Trooppinen sykloni ehti kehittyä täyteen mittaan Bengalinlahdella usean päivän ajan. Se iski Odishan osavaltion rantaan kello kahdeksan paikallista aikaa, kertoi Intian meteorologinen toimisto.

Osavaltiossa oli evakuoitu miljoona ihmistä kaikista uhanalaisimmilta alueilta viimeisten 24 tunnin aikana, kertoi pääministeri Naveen Patnaik Twitterissä.

Rannikolta 60 kilometrin päässä sijaitsevassa pääkaupungissa Bhubaneshwarissa kovat tuulet repivät puita ja sähkötolppia maasta. Lentokenttä oli suljettu, kuten myös koulut ja lukiot.

Sadat pelastustyöntekijät olivat valmiina osavaltiossa, myös lääkäreitä ja hoitajia oli kehotettu olemaan töissä.

Naapuriosavaltiossa Länsi-Bengalissa suljettiin pääkaupungin Kolkatan lentokenttä.

Syklonit osataan nyt ennustaa paremmin

Suoraan Fanin tiellä oli noin 10 000 kylää ja 52 kaupunkia Odishan osavaltiossa.

Intian syklonikausi kestää huhtikuusta joulukuuhun. Voimakkaat myrskyt surmaavat ihmisiä ja vahingoittavat satoja ja omaisuutta sekä Intiassa että Bangladeshissa.

Teknologian kehitys on auttanut meteorologeja ennustamaan syklonin kulun, mikä on vähentänyt uhrien määrää.

Supersykloni iski Odishaan vuonna 1999 surmaten 10 000 ihmistä. Vuonna 2013 miljoonan ihmisen joukkoevakuoinnit säästivät luultavasti tuhansien ihmisten hengen.

Syklonit tyypillisesti menettävät voimakkuuttaan kun ne siirtyvät sisämaahan.

Menot