Uutiset

Voimalan rakennuttaja uskoo ydinvoiman kannatuksen säilyvän

Ydinvoimalaa Pohjois-Suomeen suunnitteleva Fennovoima ei pelkää, että Saksan ydinvoimavastaisuus vaikuttaisi Suomen ydinvoimalahankkeeseen.

Äskettin Saksan hallitus päätti ajaa alas maan kaikki ydinvoimalat lähitulevaisuudessa.

-Ei sillä ole mitään suoranaista vaikutusta meihin. Kaikki maat päättävät omasta toiminnastaan. Me olemme lähteneet suomalaisten energiantarpeesta suomalaisten toimijoiden kanssa, Fennovoiman viestintäpäällikkö Maira Kettunen sanoo.

Saksalainen energiayhtiö E.On omistaa Fennovoimasta noin kolmanneksen.

-E.On tuo osaamisensa meille ja he saavat 34 prosenttia sähköntuotannostamme. E.Onin suhtautuminen Fennovoimaan ja ydinvoimalahankkeeseemme ei ole muuttunut mitenkään Saksan tilanteen vuoksi, Kettunen vakuuttaa.

Saksa on suuri maa, jossa 80 prosenttia kansalaisista vastustaa ydinvoimaa. Uskotteko, että niin suuren teollisuusmaan ydinvoimavastaisuus voi levitä ja uhata ydinvoimaa energiamuotona muuallakin?

-Saksassa on vastustettu ydinvoimaa koko ajan. Fukishima (Japanin ydinvoimalaonnettomuus) ei tietysti auttanut siinä. Meillä hankkeen takana on kuitenkin kotimainen porukka, emmekä näe yhteyttä tällä (Saksan ydinvoimavastaisuudella) ja meidän hankkeellamme.

Loppusijoituspäätöksellä ei ole kiirettä

Maira Kettunen muistuttaa, ettei Fukushiman onnettomuudesta voi vielä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta että kaikki alalla seuraavat turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä nyt tarkasti.

-Huhtikuun 14. päivä jätimme Säteilyturvakeskukselle selvityksen liittyen ydinvoimaloiden turvallisuuteen, Kettunen sanoo.

Uudessa eduskunnassa ydinvoimaa vastustavien vihreiden paikkamäärä väheni ja ydinvoimaa kannattava kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi. Mitä arvelette tämän merkitsevän ydinvoiman kannalta?

-Uskomme, että uudessa eduskunnassa meillä on enemmistön tuki niin kuin edellisessäkin. Vaikka emme seuraavalla vaalikaudella haekaan uusia lupia, on tietenkin tärkeää, että meillä on kansanedustajien tuki. En usko suureen ilmapiirin tai mielipideilmaston muutokseen, Kettunen sanoo.

Fennovoima on ollut vastatuulessa liittyen ydinjätteen loppusijoitukseen. Olkiluodon ydinjäteluolan omistava yhtiö TVO ei tahtoisi päästää Fennovoiman ydinjätteitä Olkiluotoon. Jos näin käy, Fennovoiman ydinvoimalan jätteillä ei ole loppusijoituspaikkaa.

Millaiset neuvotteluvälinne ovat tällä hetkellä?

-Toistaiseksi ei ole uutta kerrottavaa. Emme oikeastaan ole neuvotelleet, emmekä päässeet yhteisymmärrykseen. Loppusijoituspaikka tarvitaan aikaisintaan vuonna 2050, joten asialla ei ole kiirettä. (HäSa)