fbpx
Uutiset

Voimavarat esiin vahvuuksien kautta

Henkinen valmennus… Tai psyykkinen valmennus…

Hattulalainen Ann-Marti Salokero miettii, kuinka kuvailisi työtään omassa yrityksessään Voimavaravalmennus Vaistossa.

– Ihmisten valmentamista se joka tapauksessa on. En kuitenkaan mene kutistamaan kalloa, vaan mieluummin laajentamaan sitä, hän naurahtaa.

Selväksi siis käy, ettei Salokero ole ns. kallonkutistaja. Hän on ammatiltaan voimavaravalmentaja – ja ehkä se ammattinimike sopii parhaiten Salokeron tekemään työhön erilaisissa yrityksissä ja yhteisöissä.

Salokero on ollut voimavaravalmentaja kolmen ja puolen vuoden ajan. Sitä ennen hän työskenteli pitkään esimiestehtävissä pankki- ja vakuutusalalla. Nyt hänen asiakkaanaan on muun muassa HPK:n edustusjääkiekko.

Enneagrammi

Salokero käyttää työssään Enneagrammi-haastattelua. Enneagrammi on itsetuntemuksen väline, joka auttaa ymmärtämään omaa ja toisten tapaa ajatella, tuntea ja toimia.

– Ihmisen voimavarojen käyttämistä vahvuuksien kautta – positiivista psykologiaa. Ihminen nimittäin käyttää todella vähän voimavaroja, joita hänellä on, Salokero selvittää.

HPK:n valmentajien ja pelaajien kanssa Salokeron voimavaravalmennus on jo hyvällä oraalla. Hän painottaa heti alkuun, ettei tietenkään sorki mitään, mikä kuuluu kaukalon sisäpuolelle tai liigajoukkueen arkiseen aherrukseen.

– Haastattelin valmentajat ja pelaajat. Jokaisesta löytyy tietty tyyppi ja niitä tyyppejä on kaikkiaan yhdeksän. Toisella haastattelukierroksella käytiin läpi vahvuuksia ja kasvusuuntia.

Salokero kertoo jopa yllättyneensä, kuinka hyvin kerholaiset ottivat uuden asian vastaan.

– Huippu-urheilijat ovat heittäytyneet valmennukseen erittäin innokkaasti ja rohkeasti.

Salokeron mukaan voimavaravalmennuksen tavoitteena on saada tietoa ihmisen vahvuuksista ja sitä kautta myös itseluottamus kasvaa.

– Aika tavallista on, että suomalainen hankkii liian paljon tietoa heikkouksistaan. Tässä ei lähdetä hakemaan heikkouksia, vaan parantamaan vahvuuksia, hän painottaa.

Oivallus

Salokeron mukaan tarkoitus on mennä konkreettisesti eteenpäin pienin askelin. Askeleet lähtevät taas ihmisen omasta oivalluksesta.

– Oikeat vastaukset löytyvät oikeilla kysymyksillä. Kun osaa kysyä oivaltavia kysymyksiä, ihmiset haluavat helpommin jutella asioista. Tässä Enneagrammi on iso ja tärkeä työkalu.

Mitään salatiedettä ei Salokeron voimavaravalmennus ole ollut Kerhon liigajoukkueessa.

– Valmentajat saavat tietoa, minkälaisia tyyppejä pelaajat ovat. Jokainen tietää toistensa tyypin, salailua ei ole. Tarkoituksena on näin lisätä ryhmän henkeä, rohkeutta ja luottamusta. HPK:ssa pelaajat yllättivät avoimuudellaan myös valmentajansa.

Salokeron mukaan kenenkään ei pidä lähteä voimavaravalmentajan haastattelusta sellaisella mielialalla, ettei tästä ole ollut mitään hyötyä.

– Päinvastoin. Kerhon pelaajistakin yksi vakuutti lähteneensä haastattelusta voittajan fiiliksin.

Seminaari

Salokero luennoi voimavaravalmennuksesta hämeenlinnalaisen T-klubin valmennusseminaarissa ensi viikon lauantaina. Seminaari pidetään Raatihuoneessa kello 14–18.

T-klubin jo perinteisen seminaarin aiheena ovat tällä kertaa psyykkinen valmennus ja valmennuksen sudenkuopat. Mukana ovat muun muassa urheilupsykologiaan perehtynyt pikajuoksija ja liikuntatieteiden maisteri Hanna-Maari Latvala, SUL:n lajivalmentaja Petteri Jouste, pikajuoksijat Hannu Hämäläinen ja Joni Rautanen sekä HPK:n päävalmentaja Kai Rautio. Tilaisuuden juontaa Petri Keskitalo

Asiasanat

Menot