Uutiset

Voisiko Berliinin iskun tekijä päästä Suomeen kenenkään huomaamatta?

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Marko Saareksen mukaan Suomen rajoilla ei ole ryhdytty tavallisesta poikkeaviin toimenpiteisiin Saksan terrori-iskun vuoksi. Berliinissä maanantaina väkijoukkoon rekalla ajanutta henkilöä etsitään edelleen.

Normaaliolosuhteissa Suomen ulkorajoilla tarkastetaan jokainen Suomeen saapuva ja Suomesta lähtevä henkilö. Ulkorajoilla tarkoitetaan Venäjän vastaista maarajaa sekä kaikkia lentoja, jotka saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta. Rajoja valvoo Suomen rajavartiolaitos. 

Matkustusasiakirjat tarkastetaan ja rajavartiolaitos saa tietojärjestelmien kautta tiedot Berliinin iskun tekijän kaltaisista henkilöistä. 

Mikäli Berliinin iskujen tekijä kuitenkin päättäisi paeta Suomeen, saapuisi hän maahan todennäköisimmin sisärajojen, eli Schengen-maiden välisten rajojen ylitse. Schengen-valtioiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. 

–Jos Berliinin iskujen tekijä saapuisi Suomeen tätä kautta, ei sitä sisärajoilla normaalitilanteessa huomattaisi, Saareks sanoo.

Sekä rajavartiolaitos, tulli että poliisi osallistuvat sisärajojen, eli Schengen-maiden välisten rajojen tarkkailuun. Saksasta pääsee Suomeen lentojen lisäksi maitse ja meriteitse. 

Saareksen mukaan myös sisärajoja valvovat viranomaiset saavat käyttöönsä rajat ylittävien matkustajatietoja. Hän kuitenkin epäilee sitä, käyttäisikö etsintäkuulutettu henkilö omaa henkilöllisyyttään, jos hän päättäisi matkustaa Suomeen.

Saareksen mukaan viranomaisilla ei ole tällä hetkellä kuitenkaan mitään syytä olettaa, että tekijä pyrkisi Suomeen Schengen-väylän kautta.

–Toisaalta sitäkään mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Mutta jos hän tahtoo Berliinistä poistua, niin Suomi ei ainakaan ole se kaikkein lähin kohde, Saareks sanoo.

 

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic