Uutiset

Voitto ei synny koskaan tyhjästä

Ei kai tämä voi olla totta!

Suomalaiset olivat selvästi aistittavan hämmentyneitä, kun Newsweek luovutti Suomelle kultamitalin maailman ykkösvaltiona.

Kukistiko Suomi todellakin Ruotsin? Eikö Yhdysvallatkaan pärjännyt meille, vaikka listauksen teki yhdysvaltalainen lehti? Naapurimaa Venäjän edellä Suomen pitää sentään ollakin, kun mitataan hyvinvointia ja muita elämisen laatuun liittyviä yksityiskohtia tavoitteena maailman parhaan valtion nimeäminen.

Emmekö me suomalaiset voi kerrankin olla ylpeitä menestyksestämme! Keneltä aidon ilon tunteminen on pois?

Maan maineen pienestäkin kolhusta jaksamme kyllä itkeä!

Menestyminen kansainvälisessä hyvinvointimittauksessa ei ole yllätys. Suomi on erittäin kehittynyt maa, jota arvostetaan – ehkä enemmän kuin yleisesti uskotaan – pohjoismaisen hyvinvoinnin kehtona. Ruotsi ei ole pystynyt pitämään kiinni asemastaan.

Suomen kansainvälinen arvostus tuntuu toki oudolta, koska päivittäinen elämä vaikuttaa vain ikuiselta kamppailulta niin suurien kuin pienenkin ongelmien kanssa. Ongelmat sumentavat katsetta, tässä mielessä Newsweek herättelee suomalaiset avaamaan silmänsä, olemaan nöyrästi ylpeitä ja arvostamaan maataan.

Voitto ei tosiasiassa ole maan vaan sen kansalaisten. Eikä vain nykyisten: maata ovat rakentaneet äärimmäisen ankaralla työllä aiemmat sukupolvet. Maailmanmitassa huippuunsa viritetty hyvinvointi ei synny hetkessä vaan on pitkään jatkuneen määrätietoisen, yhteisymmärrykseen perustuvan ponnistelun tulosta.

Voittaminen ei tarkoita sitä, etteikö Suomen ratkaistavana olisi vaikeita ongelmia. Maa on kaukana täydellisestä. Listan laatiminen epäkohdista tahtoo olla aina enemmän tai vähemmän mielivaltaista, mutta nuorisotyöttömyys ei ole ainakaan pienin ongelmamme.

Nuorissa on tulevaisuus, vakuuttaa hyvin usein lainattu hokema. Totta, mutta asian voi sanoa myös toisin: menetetyssä nuorisossa ei ole tulevaisuutta – ei maalle, eikä myöskään aikuiseksi kasvavalle nuorisolle.

Uhkaavan moni nuori uhkaa pudota kyydistä maassa, joka on Newsweekin palkinnon ansainnut.

Nuorisotyöttömyyden torjunta on maan hallituksen asia, ei kuitenkaan vain sen. Panosta kaivataan myös kunnilta, kuntayhtymiltä, seurakunnilta, yrityksiltä ja kodeiltakin.

Suomalaisten tulevaisuus maailman parhaan maan kansalaisina ei ole turvattu. Kansainvälinen kilpailu yrityksistä, työstä ja työpaikoista tiukkenee kaiken aikaa. Tappioilla on tässäkin kisassa hintansa.

Uhkaava pilvi taivaalla on myös valtion tulojen ja menojen valtava tasapainottomuus sekä valtionvelan kasvu. Suomen edessä ovat kovien aikojen kovat ratkaisut: velaksi eläminen ei voi jatkua ilman, että hyvinvointivaltion koko olemassaolo joutuu vaaraan.

Leikkaukset odottavat jo nurkan takana.

Päivän lehti

28.1.2020