fbpx
Uutiset

Voitto ja uusi ennätys tähtäimessä

Janakkalan Janan Niko Koskinen uhkuu itseluottamusta Kalevan Kisojen alla.

Yleisurheilun SM-mitaleista kilpaillaan torstaista sunnuntaihin Porissa ja nuorella seiväshyppääjällä on kisoissa itselleen kovat tavoitteet.

– Lähden sinne voittamaan. Olen tällä hetkellä tilastossa jaetulla toisella sijalla. Tarkoitus olisi ylittää 550 ja toivottavasti se tapahtuu nyt, jos vain keli osuu kohdilleen, Koskinen sanoo.

Kolmansiin Kalevan Kisoihinsa osallistuva Koskinen pääsi mitalin makuun jo toissa viikolla, kun 19-vuotiaiden EM-kisoista oli kotiin tuomisina hopeamitali.

EM-kisojen finaalissa Koskinen hyppäsi oman ennätyksensä 535. Kalevan Kisojen kilpakumppaneista paremmin tällä kaudella on hypännyt vain Someron Esan Eemeli Salomäki tuloksella 545.

Aikuisten SM-mitalin tavoittelussa Koskista auttavat myös uudet seipäät.

– Ne tulivat juuri viime viikolla. Toivottavasti niillä pääsisi hyppäämään vielä paremmin. Ne ovat vähän eri materiaalia, kuin edelliset ja sen pitäisi olla minulle sopivampi, Koskinen selventää.

Janakkalalainen harjoittelee pari kertaa viikossa ja tekee lähes pelkästään hyppytreenejä. Kilpailutahti on kesän aikana ollut kova ja sama meno jatkuu ainakin syyskuuhun asti. Koskisen kilpailukalenterissa ovat vielä ainakin 19-vuotiaiden SM-kisat, Suomi–Ruotsi-maaottelu ja 19-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailut.

– Kyllä mielestäni on parempi sitten hypätä kilpaa, kuin hyppiä yksinään kentällä. On kuitenkin eri tilanne hypätä kovalla rimalla kisassa, kuin jollakin kuminauhalla harjoituksissa. Ei sitten tarvitse isoissa kisoissa ihmetellä kovaa rimaa, kun on parikymmentä hypättyä kisaa alla, Koskinen sanoo.

Miesten seiväshyppy on Suomessa viime vuodet kyntänyt pohjamudissa, mutta Koskinen on tuonut hienoilla ja hyvähermoisilla suorituksillaan uutta nostetta lajiin.

EM-mitalistin harjoitukset eroavatkin muiden tekemisestä ainakin yhdellä tavalla.

– Ainakin harjoittelen yli puolet vähemmän. Ehkä myös se on erilaista, että varmaan joka harjoituksessa teen ihan täysivauhtisia hyppyjä täysistä korkeuksista. Harvemmin teen mitään pikkuhyppelyitä, Koskinen pohtii.

Hän on päässyt tällä kaudella myös harjoittelemaan ja kilpailemaan ilman loukkaantumisia.

– Tällä kaudella olen pysynyt terveenä. Viime vuosi meni vähän heikommin, kun ensin meni nilkka ja sitten reisi. Kauden viimeisessä kisassa tipuin vielä metallikuoppaan polvi edellä. Pari kuukautta olin kotona sairaslomalla ja sitten lähdin taas heti hyppäämään.

Seuraava tulevaisuuden tavoite Koskisella on ensi vuonna Amsterdamissa. EM-raja seiväshypyssä on 555.

– Ensi vuonna on aikuisten EM-kilpailut ja sinne olisi tarkoitus tehdä raja, Koskinen suunnittelee. häsa

Asiasanat

Menot